Никога Алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на необходимостта

...
Никога Алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на необходимостта
Коментари Харесай

Радев в Брюксел: Не трябва да допуснем НАТО да се въвлича, за да избегнем Трета световна война!

Никога Алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на нуждата от неотложни ограничения за поддръжка на Украйна, за преустановяване на експанзията от Русия, към връщане на дипломацията, за увеличаване на източният фланг на НАТО.

Това съобщи президентът Румен Радев в Брюксел след срещата на върха на НАТО.

" Извънредната среща на върха на НАТО е извънредно значима за нашата сигурност, за хода на войната в Украйна, за бъдещето на Алианса. Единни сме в осъждането на експанзията и неприемливата война ", сподели още президентът, представен от Нова тв.

" Очертаха се и значими насоки за новата стратегическа идея на Алианса и за идната среща в Мадрид ".

" Една от огромните задания на тази среща бе да кажем ясно, че държим по никакъв метод да не допуснем ексалация на спора отвън територията на воюващите страни. Категорично е подчертана намесата на НАТО по член 5 за отбраната на всяка страна-членка. Не би трябвало да позволяваме НАТО да се въвлича, с цел да избегнем Трета международна война, " сподели още Радев.

" В хода на военните дейности множеството от страните взеха решение за повишение на техните бюджети ", сподели още Радев и изясни, че това би означавало " нови качества и по-голяма оператива съгласуемост ".

" Необходимо е да засилим взаимните тренировки, да увеличим ситуационната информираност и всички да работим дружно, тъй че да имаме резистентен преход към дълготрайна акомодация на възпиращия и отрбанителен капацитет на Алианса ", сподели той и добави, че " би трябвало да покачваме и устойчивостта във връзка с подвижността, на логистичното обезпечаване.

Затова България изложи и своите визии да работим интензивно дружно с нашите съседи като Гърци и Румъния за създаване на финансовите, механизми на НАТО за системата от тръбопроводи за обезпечаване на гориво ".

" Никой дипломат няма право да си присвоява правото да приказва от името на българския народ ", разяснява Радев пред публицисти в Брюксел изявленията на съветския дипломат Елеонора Митрофанова.

Думите ѝ по-рано през днешния ден станаха мотив и посланикът ни в Москва да бъде свикан в София на съвещания. Правилата на дипломацията допускат и реципрочното деяние – връщане на Митрофанова в Русия, акцентира министър председателят.

Радев разяснява, че решението на държавното управление във връзка с дипломат Атанас Кръстин е „ логически ход в актуалната обстановка “.

Байдън и водачите на другите страни от НАТО започнаха срещата си в централата на Алианса с театралничене за групова фотография.

Днес в Брюксел ще има и среща на върха на Г-7 и среща на върха на 27-те членки на Европейския съюз. Байдън ще участва и на трите срещи и възнамерява да даде конференция в края на деня.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР