Ники Хейли, постоянен представител на САЩ в ООН Франция, САЩ

...
Ники Хейли, постоянен представител на САЩ в ООН Франция, САЩ
Коментари Харесай

Западните съюзници внесоха в ООН нова проекторезолюция за Сирия


Ники Хейли, непрекъснат представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации

Франция, Съединени американски щати и Англия оферират в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации проекторезолюция за Сирия, която планува основаване на " самостоятелен механизъм " за следствието на хипотетичната приложимост на химическо оръжие в сирийския град Дума. Преговорите по текста, квалифициран от Франция, стартират на 15 април, съобщи Франс прес.

Дата за гласоподаване още не е избрана, тъй като Париж желае да даде време за " същински договаряния ", съгласно дипломатически източници, представени от организацията.

За първи път в Съвета се предлага текст, сплотяващ химически, филантропичен и политически аспект на уреждането на седемгодишния спор. Целта не е " да се трансформира уравнението ", нито да се " компилират " към този момент съществуващи текстове, а да се покаже, че западната военна намеса в Сирия " служи на политическа тактика ", акцентира посланик, представен от Агенция Франс Прес.

Проектът бе публикуван измежду членовете на Съвета по-малко от 24 часа след ракетните удари в Сирия на Съединени американски щати, Франция и Англия. Реакцията на Русия на " лимитираните военни дейности " на западните сили е била " минималистична ", счита западен посланик, което съгласно него дава вяра, че Москва ще сътрудничи по новата резолюция.

Текстът, с който организацията разполага, осъжда най-категорично всички случаи на приложимост на химическо оръжие в Сирия, изключително офанзивата на 7 април в Дума, и планува основаването на самостоятелен механизъм за следствие и изтъкване на виновните " въз основа на правилата на безпристрастност и професионализъм ".

Той изисква също по този начин Сирия да сътрудничи напълно на Организацията за възбрана на химическите оръжия.

По отношение на филантропичната помощ планът приканва да бъде открито " трайно преустановяване на огъня " и всички страни членки да употребяват въздействието си за неговото използване. Текстът изисква " филантропичен достъп без ограничавания " в цяла Сирия и опцията за " медицински евакуации при положение на нужда ".

В политическия аспект планът изисква " сирийските управляващи да се включат в междусирийски договаряния добросъвестно, градивно и без предварителни условия ", продължавайки последните полемики от 3 март в Женева. Тези договаряния, които в този момент са в мъртва точка, би трябвало да обиден ръководството, конституционния въпрос, изборите, контратероризма и ограниченията за доверие.

Накрая текстът задължава генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш да рапортува за осъществяването в 15-дневен период след приемането му.

В събота Съветът за сигурност отхвърли съветската проекторезолюция, призоваваща за наказание на " експанзията " на Съединени американски щати, Англия и Франция против Сирия - избор, отразяващ поддръжката за съюзническите удари по химически обекти. Но вотът в края на незабавното съвещание, свикано от Русия, също по този начин още веднъж показва парализата на най-могъщия орган на международната организация в оправянето със сирийския спор, отбелязва АП.

Само две страни поддържаха Русия - Китай и Боливия. Осем страни членки гласоподаваха срещу съветския план - Съединени американски щати, Обединеното кралство, Франция, Англия, Холандия, Швеция, Кувейт, Полша и Кот Д'Ивоар. Четири страни се въздържаха - Етиопия, Казахстан, Екваториална Гвинея и Перу.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР