Ники Хейли казва, че гледа на Китай „като на враг“ в остър упрек

...
Ники Хейли, бившият губернатор на Южна Каролина и кандидат за
Коментари Харесай

Ники Хейли, бившият губернатор на Южна Каролина и кандидат за президент на републиканците през 2024 г., каза в неделя, че гледа на Китай „като на враг“ в потенциален преглед на твърдия подход, който би възприела, ако бъде избрана за президент.

„Китай на практика се готви за война с нас от години“, каза Хейли пред Джейк Тапър от CNN в „Състоянието на Съюза“ в неделя. „Да, гледам на Китай като на враг.“

Америка, каза бившият посланик на ООН, трябва „да се увери, че ние сме сериозни за Китай и те знаят, че ние сме сериозни за тях – да не отиваме и да бъдем добри с тях и да мислим, че те ще се променят“.

Нейните коментари идват, докато президентът Джо Байдън е във Виетнам, опитвайки се да осигури по-силни дипломатически, военни и икономически връзки с мрежа от съюзници и партньори в отговор на все по-агресивната военна и икономическа позиция на Китай.

В отделна посока администрацията на Байдън също се стреми към по-стабилни връзки и подобрена комуникация с Пекин през последната година, като серия от висши секретари на кабинета направиха пътуване до столицата на Китай само през последните няколко месеца.

„Колко още трябва да се случи, за да разбере Байдън, че не изпращате членове на кабинета в Китай, за да ги успокоите; започвате да се отнасяте сериозно към Китай и казвате: „Няма да се примирим с това“, каза Хейли в неделя.

„Продължават да изпращат различни служители от кабинета, Джейк, и това е неудобно“, добави тя.

Описвайки как би изглеждал собственият й подход, Хейли подчерта важността на прекъсването на достъпа на Китай до петрола на САЩ, борбата с „китайското проникване“ в американските университети и прекратяването на всички нормални търговски отношения, докато не бъде спрян потокът от фентанил към САЩ.

„И след това ще изградим нашата армия, защото Китай сега има най-силния военноморски флот в света“, каза Хейли.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР