Ники е на 8 години и е от Ловеч. Живее

...
Ники е на 8 години и е от Ловеч. Живее
Коментари Харесай

Семейство се бори за живота на сина си

 Ники е на 8 години и е от Ловеч. Живее с родителите си и по-голямата си сестра. Обича да играе, обича да се смее и постоянно разпитва за всичко, тъй като споделя, животът бил доста забавен.

Преди две години обаче, в навечерието на първия му първи образователен ден, животът, който Ники толкоз харесва, го повежда по нов път - доста по-труден от този на останалите първокласници.

" Започнахме първо с лека, до умерена температура, болки в региона на шията и разбиране на врата ", споделя Сергей Цандев, бащата на Ники.

Родителите му го водят на доктор, а той назначава проучвания. Следват още съвещания и още проучвания. Правят биопсия и Ники получава диагноза. Сарком на Юинг - недоброкачествен израстък на меките тъкани. " Той съвсем не можеше да върви и го носехме на ръце. Саркомът беше агресирал и беше блокирал всички нервни окончания ", споделя майката на Ники - Венета Цандева.

" Стана вял, болнав.Обясниха ни, че заболяването е рядка, само че в последните години от ден на ден деца се появяват с нея. След като притисне костния мозък, стартира да нападна по пътя на меките тъкани - бял дроб, безусловно на всички места може да се появи ", споделя бащата на Ники.

Шест месеца след първите признаци и откакто към този момент се снабдява с диагноза, Ники стартира лекуване в Пловдив. Следват две интервенции за унищожаване на тумора от региона на шията, продължителна химиотерапия, а след нея и лъчетерапия в Германия. В края на предходната година идва положителната вест - Ники е в интервал на ремисия. Контролен обзор през април обаче, открива рецидив. Днес, след трета интервенция и още химиотерапия, момченцето още веднъж е в ремисия.

Предвид обаче мощно агресивното заболяване и дългото лекуване, той би трябвало да премине и през трансплантация на костен мозък, с цел да има трайна ремисия.

Да се откри място за трансплантация в изискванията на международна пандемия, се оказало следващото предизвикателство за фамилията от Ловеч. Днес обаче, към този момент имат оферта. От клиника в Словения, на стойност 180 000 евро.

Сумата от 360 000 лв. е извънредно огромна за фамилията, в което Венета не работи, с цел да се грижи за детето си, а Сергей е педагогичен консултант. Но не се отчайват. В целия град са сложени кутии за Ники.

" Той знае че е болен. Знае,че води битка с рака, ние не сме скрили от него по никакъв метод ", споделя майката на Ники.

" Намира някакви сили, не знам от кое място. Неприятно му е - при всяко влизане, всеки идващ курс, само че стиска зъби и след това още веднъж става радостен. Със страховит дух е ", споделя татко му пред Нова тв.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР