Никарагуанският президент Данел Ортега увери вчера след дълго мълчание, че

...
Никарагуанският президент Данел Ортега увери вчера след дълго мълчание, че
Коментари Харесай

При протести срещу пенсионната реформа в Никарагуа загинаха поне 11 в Никарагуа

Никарагуанският президент Данел Ортега увери през вчерашния ден след дълго безмълвие, че държавното управление му е готово да възобнови разговора, откакто бурни митинги против пенсионната промяна в страната взеха минимум 11 жертви в страната, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. Днес в неделното си слово в Рим папата прикани да се спре насилието в Никарагуа.

" Правителството е напълно според да възобнови разговора за мир, непоклатимост и работа, с цел да не се сблъсква страната с ужаса, който изживяваме в този момент ", съобщи Ортега пред националната телевизия, без да уточни дата за начало на разговора.

Президентът обаче добави, че демонстрациите са подкрепени от политически групировки, опозиционни на неговия кабинет и финансирани от екстремистки организации в Съединени американски щати, които прочее не назова.
 При митинги против пенсионната промяна в Никарагуа починаха най-малко 11 в Никарагуа
© Associated Press

Целта им е " да всяват смут, да всяват неустановеност ", " да разрушават облика на Никарагуа " след " единайсетгодишен мир " в блян " да вземат властта ", отсече той.

След президентката тирада стотици младежи още веднъж влязоха в плевел конфликт със столичните сили на реда.
Никарагуанският оператор Мигел Анхел Гаона почина през вчерашния ден в източния град Блуфийлдс от куршумни рани, получени, до момента в който снимаше конфликти сред стачкуващи и служители на реда, оповестиха синдикални източници.

Президентът Ортега не се бе показвал пред аудитория по време на рецесията, до момента в който в дните от четвъртък до събота не починаха минимум 11 души - както съобщи преди словото му вицепрезидентката Росарио Мурильо, те са взели участие в " безредици ", проведени от хора, целящи " да разрушат мира и хармонията ". Има и стотици ранени по време на митингите - най-бурните, откогато Ортега е поел властта преди 11 години.
 При митинги против пенсионната промяна в Никарагуа починаха най-малко 11 в Никарагуа
© Associated Press

Мурильо добави, че кабинетът е ситуиран да разиска предлагането за увеличение на осигурителните вноски, плащани от работодателите и от работещите, което провокира протестната вълна.

Лидерът на главното работодателско съдружие Хосе Агери прикани през вчерашния ден да се избегнат " по-нататъшни кръвопролития " и да се възобновят полемиките. Същевременно той поддържа стачкуващите, отбелязва Агенция Франс Прес.
Асоциацията на бизнесмените в Никарагуа обаче съобщи, че " не може да има разговор ", в случай че " не спрат неотложно полицейските репресии ".

Протестите се ускориха в петък, когато в Манагуа и други градове бяха издигнати барикади, започнаха конфликти с полицията, пострадаха и държавни здания.

Четири локални малките екрани, отразявали митингите, бяха спрени от ефир в четвъртък.

Според Комитета за отбрана на публицистите с централа в Ню Йорк измежду потърпевшите има минимум деветима публицисти.

" Това е митинг, който идва изпод, а не от политическа партия " - " съгласно мен държавното управление не бе планувало такава реакция ", разяснява през вчерашния ден пред Агенция Франс Прес политологът Оскар Рене Варгас.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР