Никарагуанският опозиционен лидер Юбранк Суасо беше осъден на 10 години

...
Никарагуанският опозиционен лидер Юбранк Суасо беше осъден на 10 години
Коментари Харесай

Лидер на опозицията в Никарагуа получи 10 г. затвор

Никарагуанският опозиционен водач Юбранк Суасо беше наказан на 10 години затвор за митинги против държавното управление на президента Даниел Ортега, състояли се през 2018 година, заяви Франс прес, като цитира изказване на неговия Граждански съюз за правдивост и народна власт.

Съдът в Манагуа е наложил на Суасо присъда от 5 години за " скрит план за посягане против националната целокупност " и още 5 - за " разпространение на подправени вести ".

31-годишният Суасо е от град Масая, където през 2018 година се организираха най-силните антиправителствени митинги. Според неговото придвижване, една от опозиционните групи, появили се в резултат на митингите, той е бил " съден и наказан, без да е направил никакво закононарушение и без да има каквато и да било връзка с незаконни структури ".

Суасо беше освободен през 2019 година след прошка, дадена от държавното управление на стотици опозиционери, взели участие в митингите, след ходатайство на католическата черква.

През май тази година той беше задържан още веднъж и този път - изправен пред съда.

Няколко дни по-рано той съобщи, че полицията е блокирала достъпа на енориаши до католически храм в Масая, чийто духовник, Харви Падила, осъди полицейския тормоз.

По този мотив епископът на Матагалпа Роландо Алварес съобщи, че държавното управление има намерение да попречи на Църквата да приказва против несправедливостите.

Суазо е един от 190 опозиционери, арестувани в Никарагуа, съгласно правозащитни организации, в пандиза или под домакински арест. Сред тях има седем някогашни претенденти за президент, които имаха намерение да вземат участие в изборите през ноември 2021 година, на които Ортега беше избран отново за четвърти следващ мандат.

Президентът упрекна арестувани опозиционери, че са получавали финансиране или поддръжка " от янките ", в опит да дестабилизрат страната през 2018 година. При разпръсването на митингите починаха минимум 355 души. Според Ортега, който ръководи от 2007 година, макар амнистията от 2019 година опозиционерите " не престават да заговорничат и да залагат на нова вълна от тероризъм " за да преобърнат резултатите от миналогодишните избори.

Процесите против опозиционни водачи започнаха през февруари и над 40 от тях са получили присъди до 13 години затвор по обвинявания в скрит план и други закононарушения.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР