ООН казва, че нарушенията на правата на човека и преследването на дисиденти в Никарагуа се увеличават

...
Никарагуа е увеличила нарушенията на правата на човека и преследването
Коментари Харесай

Никарагуа е увеличила нарушенията на правата на човека и преследването на опозицията, тъй като засилва усилията си да задуши несъгласието , казва група от експерти на ООН, наблюдаващи страната

От GABRIELA SELSER Associated Press, 12 септември 2023 г., 14:41

МЕКСИКО СИТИ -- Никарагуа увеличи нарушенията на правата на човека и преследване на опозицията, тъй като тя засилва усилията си да задуши несъгласието, каза във вторник група от експерти на ООН, наблюдаващи страната. Никарагуа каза пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева, Швейцария, че правителството продължава да увеличава натиска върху защитниците на човешките права, за да ги принуди да напуснат страната.

Това преследване се разшири към образователния сектор, където правителството систематично отменя правния статут на частните университети и конфискува техните кампуси.

„Наблюдавахме умишленото и сериозно лишаване от икономически и социални права, по-специално правото на образование и академична свобода“, каза Ян-Майкъл Симон, председател на групата. „Днес университетският сектор на Никарагуа като цяло вече няма независими институции. Никарагуа е лишена от своя интелектуален капитал и критични гласове, оставяйки перспективите и развитието на страната на изчакване.“

Миналия месец правителството конфискува престижния университет, управляван от йезуитите на Централна Америка в Никарагуа. Това беше последната от поредица от действия на властите срещу Католическата църква, но също и сред около 27 висши учебни заведения, които бяха отменени и конфискувани.

Групата отбеляза че религиозни фигури, по-специално от Католическата църква, стават все по-често мишени на атаки и някои са били принудени да напуснат страната. Веднъж отишли ​​в чужбина, те понякога биват лишавани от гражданството си и имуществото им в Никарагуа е конфискувано.

Университетът и другите образователни институции бяха важен център на несъгласие по време на народните протести през април през 2018 г. това се превърна в референдум за администрацията на президента Даниел Ортега. Ортега беше преизбран, след като хвърли в затвора седем потенциални конкуренти през 2021 г.

Преследването на опозицията от правителството продължи и се засили. Студенти и други опозиционни фигури бяха хвърлени в затвора или принудени да заминат в изгнание.

През февруари правителството на Никарагуа качи 222 затворници на самолет за Съединените щати, като ги обяви за предатели.

„Сериозността на тези нарушения, във връзка с другите документирани до момента престъпления, извършени поради политическата идентичност на набелязаната група, води Групата от експерти за да заключим, че те представляват prima facie престъплението срещу човечеството на преследване по политически причини,” каза групата. като Международния комитет на Червения кръст в затвори, където се държат противници.

Офисът на Върховния комисар по правата на човека също потвърди във вторник, че ситуацията с човешките права в Никарагуа продължава да се влошава.

Той каза, че е документирал 27 случая през изминалата година на никарагуанци, които са напуснали страната за кратко, за да пътуват и не им е било позволено да се върнат в страната в нарушение на международни договори. Практиката е разделила семейства, казаха от офиса.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР