Никакви новоизлезли поп хитове не могат да си съперничат с

...
Никакви новоизлезли поп хитове не могат да си съперничат с
Коментари Харесай

Историята на коледните песни „Jingle bells“ и „Let it snow“

 джингъл-белс

Никакви новоизлезли поп шлагери не могат да си съперничат с тестваните през времето празнични песни. Специално за Коледа са написани един вагон песни, по тази причина ние се спряхме на песни, които са известни на всеки човек. Започваме хит-парада с Jingle bells!

Jingle Bells (1857)

Мелодията на песничките за звънящите звънци от дълго време е проникнала във всички страни по света.

Истинската дата на написване на «Jingle Bells» не е тъкмо открита, само че е ясно, че се е родила при започване на 1850-те в град Медфорд, щата Масачузетс. Там живял синът на пастора и органист в локалната черква Джеймс Лорд Пиърпънт.

Веднъж в главата му се зародила симпатична мелодия. Тя очевидно не подхождала за органа и Поърпънт отишъл на посетители при стопанката на пансиона за девици госпожа Уотърман, където било единственото в града пиано.

Когато притежателката на пианото чула първите тонове, споделила, че й припомнят на звън на звънците на конен впряг. И тъй като на улицата, където живеел Пиърпънт, постоянно се провеждали зимни гонки с шейни, почнал да се оформя и текстът на песента. Впрочем, в началото песента се казвала «One Horse Open Sleigh».

Трябва да се кажемм че макар актуалната връзка на „ Джингъл белс “ с Коледа и Нова година, в нейния текст няма нито елхи, нито Христос, нито Дядо Коледа. В нея даже няма нищо детско, а противоположното – текстът е много леконравен и цялостен с недетски подмятания. Преценете сами.

Песента се пее от името на юноша, който решил да се повози в шейната с госпожицата Фани Брайт. И защото конят бил слаб и безсилен, шейната се преобърнала. Но вместо да хленчи и да се оплаква, младежът не се отчайва, а ни предлага да вземем момите, до момента в който земята е бяла, да пеем тази ария за шейна, да впрегнем един кон, да размахаме камшика и пляс – да поемем нещата в свои ръце!

Разбира се, през годините текстът бил подложен на многочислени модификации до цялостното изгубване на „ хлъзгавите “ подмятания (обикновено единствено първият куплет остава непроменен).

Авторските права на „ Джингъл белс “ Пиърпънт оформил едвам през 1857 година, когато заживял в щата Джорджия.

«Let It Snow» (1945)

Let It Snow станала коледна ария със задна дата, тъй като и в нея не става въпрос за Коледа.

Една от най-известните в света „ зимни “ песни била написана в парещ юлски ден през 1945 гоина в Калифорния. Поетът Сами Кан и бродуейският композитор Джул Стейн работели в офиса и Сами предложил да отидат на плаж, с цел да се освежат.

Но Джул отвърнал: „ Защо не останем тук и не напишем зимна песничка? “ Тогава Кан отишъл до пишещата машина и напечатал: „ Навън времето е извънредно, само че огънят е толкоз прелестен, и защото няма къде да отидем, дано вали сняг, дано вали сняг, дано вали сняг “.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР