Никаква поука ли не беше извлечена от кадрите на полицейско

...
Никаква поука ли не беше извлечена от кадрите на полицейско
Коментари Харесай

Нагло: Как се уреждат компрометирани хора на бившата власт


Никаква поука ли не беше извлечена от фрагментите на полицейско принуждение против протестиращите през предходната година? И за какво някогашната власт продължава да урежда компрометирани свои чиновници? Няколко изключително скандални образеца.

Назначаването на някогашния основен комисар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов за началник на Столичния инспекторат от кметицата Йорданка Фандъкова е прям скандал. Иванов бе дисциплинарно уволнен през май 2021 поради полицейското принуждение против протестиращите през лятото на 2020.

Това надалеч не е първият случай, в който някогашните ръководещи „ трудоустрояват “ свои фрагменти, компрометирани в очите на обществото. По-рано през 2021 стана известно, че Андон Андонов, „ най-тежко ” осъденият за същия случай, който по време на митингите е бил на управителна позиция в Столична дирекция на вътрешните работи, е получил „ кей ” в Бюрото за отбрана на очевидците, което до неотдавна бе под шапката на основния прокурор Гешев. Междувременно …

Докато на власт бе третото държавно управление на Борисов, против което бе ориентирано и недоволството, изляло се по площадите, институциите направиха опит да омаловажат, с цел да не кажем - да потулят - дейностите на органите на реда, които превишиха пълномощията си. Едва след смяната на политическата обстановка през 2021, когато ГЕРБ и Движение за права и свободи изпаднаха в политическа изолираност, „ новата власт ” се зае да осветява.

Брутални фрагменти на принуждение

Всички видяха бруталните фрагменти с служителите на реда, които през нощта на 10.07.2020 влачеха протестиращи, постановяваха ги с палки и ги ритаха под колоните на Министерския съвет. Чухме шокиращия роман на бития студент по право Евгени Марчев, разбрахме за отвратителния случай с служителя на реда, снимал с телефона си разсъблечено и пребито момиче от митинга.
Редакцията предлага
Едва на 4.10.2021 Министерство на вътрешните работи призна и за побоя, нанесен на журналиста Димитър Кенаров от полицията, до момента в който той отразявал митингите при започване на септември 2020. Трябваше АЕЖ да апелира опита на същите органи да оставят обществото в незнание за побоя. През февруари 2021 се разбра, че прокуратурата, която се базира на очевидец, следил обстановката „ по малкия екран ”, е отказала даже да заведе досъдебно произвеждане за побоя над Кенаров. Взеха ли си поука политиците и институциите въобще от тези разтърсващи и срамни за една демократична и правова страна случаи?

Казаното нагоре по отношение на проблема с Ивайло Иванов не значи, че би трябвало да му се забрани да работи, да му се „ постави черен щемпел ” в паспорта. Нито пък провиненията на няколко полицейски чиновници би трябвало да стават мотив за нападки против служителите на реда у нас изобщо; в голямата си част те съблюдават своите отговорности и правят почтено работата си.

Но като шеф на Столичния инспекторат в ръцете на господин Иванов още веднъж ще бъде поверено спазването на правовия ред – активност, в която той, меко казано, е посочил, че не се оправя. Този път Иванов ще би трябвало да управлява дали и по какъв начин „ всички физически и юридически лица на територията на Столична община съблюдават актовете на СОС, законите, подзаконовите нормативни актове и договорите, по които страна е общината ”.

В интерес на жителите ли е това предопределение?

Защо още веднъж му се гласоподава доверие? На какво съображение? Трябва да се запитаме дали инспекторатът ще ревизира независимо и най-важното в полза на жителите, а не в полза на партийните велможи и техните бизнес сътрудници, някои извънредно проблематични за столицата въпроси като замърсяването на въздуха, изхвърлянето на строителни боклуци и прочие?

Петър Чолаков

Отношението към митингите и полицейското принуждение ще бъде по всяка възможност и тематика на предизборната акция. Особено значимо е ректорът на „ Софийския университет ”, подсилен от ГЕРБ, да разяснява случаи като този с Иванов и Андонов.

В изявление по Народоосвободителна въстаническа армия, общественият антрополог Харалан Александров, който е член на инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Герджиков, осъди полицейското принуждение по принцип, но съобщи, че по време на митингите през лятото на 2020 „ младежите на България биха служители на реда ”. Интересно, дали по този начин мисли и проф. Герджиков?

*Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

*****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води, обвързвана със събитията от лятото на предходната година:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР