Никаква договорка не е обсъждана. Нашата позиция е ясна и

...
Никаква договорка не е обсъждана. Нашата позиция е ясна и
Коментари Харесай

Генчовска: Не сме обсъждали никаква договорка с РСМ

Никаква сделка не е обсъждана. Нашата позиция е ясна и се дефинира от решението на държавното управление от 2019 година и декларацията на Народното събрание от същата година. " Това съобщи пред " Дневник " външният министър Теодора Генчовска.

Тя бе помолена да разяснява изявления в български медии от нощес, съгласно които се била " договорила " с немската си колежка Аналена Бербок за средата на годината да стартират договарянията за участие в Европейски Съюз на Северна Македония. Всъщност, даже и в тези изявления е представена външната министърка на Германия да споделя, че е " доста значимо " и че това е " наша задача " това да се случи по време на френското председателство. Бербок и Генчовска са изразили единодушие какъв брой значимо е скоро да стартират европреговорите със Скопие, само че няма дума за сделка.

Внушения за някакви секрети сделки вършат две партии от ръководещата коалиция - Българска социалистическа партия и " ИТН ".

" Работя за реализиране на задачата, само че към момента нямаме взаимно допустим документ с България ", сподели и министър председателят Димитър Ковачевски в изявление за организация МИА в неделя. Въпреки активизирането на контактите с новото държавно управление " сега, както и в предишното, процесът е на равнище продан на хрумвания и към момента няма взаимно допустим документ, който да бъде споделен за утвърждение в двете страни на равнище институции ", изясни той.

" Имаме провокации и отворени политически въпроси със прилежаща България, които първо би трябвало да бъдат решени и, несъмнено, да се решат в духа на европейските полезности, а по-късно можем да приказваме за осъществяване на първата междуправителствена конференция ", споделя Ковачевски.

Според него в подтекста на съветското нахлуване против Украйна, разширението на Европейски Съюз със Западните Балкани към този момент не е единствено въпрос на разширение, само че и геостратегически въпрос.

" У нас обаче, както и в други страни в района, има обособени лица, само че има и групи, има и политически партии в парламентите, т.е. в нашия парламент има и отвън Народното събрание, които имат ясна антиевропейска и антинатовска ориентировка. Въпреки това преобладаващите настроения и публичното мнение и стратегическият ангажимент на държавното управление е европейската интеграция. Ние имаме вяра, че няма опция, тъй като Европейският съюз е едно от двете места на процедура в света, с изключение на Съединените щати, където има народна власт в сериозното мислене, където има обществена правдивост и където има стопански разцвет, и че това е, което нашите жители търсят и което заслужават да имат в бъдеще ", добави Ковачевски.

Военната експанзия на Русия против Украйна потвърди, че би трябвало да има тясно съдействие сред страните, изключително сред прилежащите страни, тъй като това тясно съдействие, което се отнася до всевъзможен тип работа сред две прилежащи страни - както в икономическата, по този начин и в политическата и във всяка друга сфера на живота - значи, че възможностите за някакъв огромен спор сред тях са понижени, сподели министър председателят.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР