Никак не е приятно, когато долети оса, пчела или стършел,

...
Никак не е приятно, когато долети оса, пчела или стършел,
Коментари Харесай

Природен цяр от стар пчелар - какво да правим при ухапване от пчела, оса или стършел

Никак не е прелестно, когато дохвъри оса, пчела или стършел, тъй като може да ни атакуван и ужилят. Понякога ухапванията им може да имат даже съдбовни за живота последствия. Това важи изключително за хора с алергии. Сезонът на крилатите инсекти към този момент настава, а ние би трябвало да сме подготвени за неочакваните им офанзиви.

Ако сте ухапани на равнището на лицето - по-точно устата или носа, това може да докара до затруднено дишане и даже задушаване.

А в случай че сте алергични към даденото насекомо и не го знаете - това може да заплаши живота ви. Затова в случай, че обичате да сте повече време навън и към вас забележите да летят оси, пчели или стършели, спрете да носите облекла с ярки цветове и не правете доста внезапни придвижвания. По този метод вие може да ги раздразните, а те да ви ужилят като защитна реакция.

 оса

Ако все пак насекомото ви ухапе, има естествени лекове, които можете да употребявате, с цел да предотвратите оток, болежка, отичане или зачервяване.

Ето няколко потребни хитринки за неприятни ужилвания:

1. Ако имате скилидка чесън на разположение, след ужилването разтъркайте нараненото място, като разрежете авансово скилидката. Това ще облекчи незабавно болката и ще подейства противовъзпалително.
2. Като противоалергичен лек можете да ползвате сок от лимон. Полейте и разтрийте засегнатия сектор от кожата.
3. Сложете на зачервеното място воден компрес, като можете да добавите и малко оцет. Същият резултат се получава и единствено с чист ябълков оцет.
4. Натрийте ухапаният сектор с невен или босилек.
5. Залейте мястото със зехтин.
6. Навлажнете таблетка от аспирин, натиснете мястото на ужилването с нея и задръжте за минута. Това незабавно ще усъвършенства положението на кожата и ще понижи болката и отока. Това е най-ефективният естествен лек, наследен от старите пчелари.

В никакъв случай недейте да се пробвате да вадите жилото от пчела - може да стане още по-лошо.
Винаги носете със себе си дребна аптечка в случай че ходите на пикник или на разходки в гората - там има всевъзможни хапещи инсекти, включително и кърлежи. Носете си спрейове за напръскване, противоалергични таблетки. Ако след захапване забележите огромен оток или мощно инфектиране, потърсете лекарска помощ колкото се може по-бързо.

 пчела

Как да разберете какво ви е ухапало

При ужилване от оса реакцията е парене на мястото, последвано от зачервяване и отичане на сектора.

Ако ви ухапе пчела или стършел, към тези признаци може да се прибавят и мощно зачервяване на кожата и настинка. Възможно е да настъпи гадене, повръщане и повдигане на телесната температура. Има случаи и на припадъци, само че те са огромна необичайност.

Важното е да не сте чувствителни на отровата от жилото на насекомите - тогава подръчните и естествените средства ще си свършат работата и без лекарска интервенция.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР