Никъде в Амазония унищожаването на джунглата не е по-шокиращо отколкото

...
Никъде в Амазония унищожаването на джунглата не е по-шокиращо отколкото
Коментари Харесай

Фермери унищожават Амазония: За 4 г. са изсечени 2 млрд. дървета, загиват милиони птици и маймуни


Никъде в Амазония унищожаването на джунглата не е по-шокиращо в сравнение с в Акри. През последните 20 години - от 1999 до 2019 година, страната, която граничи с Боливия и Перу, е ръководена от Работническата партия на Лула да Силва – президентът, който се завръща на власт след изборите в края на октомври тази година.

През този интервал съвсем 50% от площта на Акри е сложена под протекция. Щатът става прочут по света като модел за запазване на тропическите гори, счита се и за лаборатория за нови концепции за запазване на климата.

През последните години пейзажът там фрапантно се трансформира – от ден на ден дървета се унищожават, с цел да се подсигурява разцвета на фермерския живот.

На последните президентски избори в Бразилия над 70 % от жителите на Акри гласоподават за Жаир Болсонаро, който е определян като един от главните виновници за икономическите намеси в девствените гори на джунглата. Сега фермерите могат да употребяват времето до встъпването в служба на новия (стар) президент Лула да Силва (на 1 януари 2023 г.), с цел да унищожат колкото се може повече растителност.

Междувременно изсичанията фрапантно се усилват. През септември 2022 година те са са с 50% повече от същия интервал на предходната година. Сега в Бразилия са унищожени 1455 квадратни километра тропически гори, демонстрира изследване на Observatorio do Clima – организация за запазване на климата.

По време на ръководството на Болсонаро - от 2019 година до момента, в региона на Амазония умират два милиарда дървета, 3,8 милиона маймуни и съвсем 90 милиона птици.

През 2021 година единствено в Акри са унищожени 13 038 квадратни километра девствена гора - съвсем два пъти повече от 2018 година, когато Болсонаро е определен за президент.



В разгара на сухия сезон през септември гъст облак пушек се издига над Риу Бранку – столицата на щата. Цветовете в небето са от сиво до жълто, а жителите мъчно дишат, споделя " Шпигел " в собствен репортаж.

Карт бланш на дървосекачите и подпалвачите

„ Преди новия президент да встъпи в служба, фермерите бързо разчистват колкото се може повече от джунглата ", споделя Мигел Скарчело, общоприет секретар на организацията за отбрана на околната среда SOS Amazoni пред немското издание.

Еколозите следят безпомощно по какъв начин мафия от дървосекачи, животновъди и производители на соя се възползват от политическия преход.

Бразилският вестник " О Глобо " разкрива, че няколко дни след изборите шефът на организация ICMBio, която дава отговор за ръководството и контрола на предпазените територии, е наредил във вътрешен имейл да бъдат прекъснати всички инспекции и интервенции за битка с обезлесяването за две седмици. Причината е, че няма пари. Така той дава карт бланш на дървосекачите и подпалвачите.

Каучукът и бразилският орех към този момент не са задоволителни

Съдбата на най-голямата тропическа гора в света е в ръцете на фермерите, които обработват каучук и събират бразилски орехи от могъщато дърво Castanheiras - трансформирало се в знак на бразилската амазонска гора поради особената си хубост. Тези действия за тях обаче към този момент не са задоволителни, макар че милиони евро помощи са пристигнали за планове на локалното население.

Поради тази причина дърветата се трансформират в обгорели скелите, земята е черна, а добитък пасе сред пъновете сред тях, споделя " Шпигел " в репортажа си.

„ Президентът Болсонаро и шефовете на ICMBio работят дружно с животновъдите и фермерите “, споделя Роберта Граф, президент на асоциацията на чиновниците в ICMBio в Акри. „ Всеки, който им се опълчи, ще бъде уволнен ", добавя тя.



Според сателитни изображения от бразилския държавен институт за галактически проучвания INPE над 223 квадратни километра девствена гора са били унищожени в предпазената зона „ Чико Мендес “ сред 2019 година и 2021 година, а 57% от обезлесяването ѝ е осъществено през последните три години.

Местните поданици изсичат гората и я палят, с цел да получат пасища за добитък. Половината от към 15 000 поданици са поддръжници на Болсонаро.

„ Нашата общественост е разграничена поради вярата ни. Повечето хора тук принадлежат към евангелски църкви. Те поддържат Болсонаро и имат вяра, че той споделя същите полезности като тях - застава срещу абортите и се застъпва за фамилията “, споделя човек от региона.

„ Не можем да живеем единствено с каучук и ядки. Затова мнозина избират да изсекат горите и да отглеждат добитък “, споделя локална жена, която приттежава 50 говеда. Други към този момент са стопани на хиляди животни.

Местни поданици отдават или продават земите си на външни фермери, макар че това е неразрешено.

„ Купувачите са дребни производители. Изсичат, остават за малко, по-късно разделят земята на имоти и я препродават. Тогава идват говедата. След като някой е заел парче земя, е мъчно да бъде изпъден. Съдебната система тук е доста мудна, нормално лишава 14 години, с цел да се вземе дефинитивно решение “, разяснява Флувио Маскаренхас, началник на предпазената „ Чико Мендес “ до юли, когато е освободен от поста си.

„ Бях на страната на гората и нейните жители, само че ме уволниха поради, тъй като имаше съмнения, че съм взел участие в предизборната акция на партията на Лула “, споделя той.

Мъжът получава шест анонимни смъртни закани по мобилния си телефон, а постът му е ангажиран от чиновник без опит.

„ Седем чиновници дават отговор за наблюдението на всички предпазени територии на страната, без да имат хеликоптери и самолети. Работата е извънредно рискова “, разяснява още той.

Левицата не съумява да показа доказателства, че опазването на горите се отплаща - от позиция на повече разцвет и качество на живот на жителите.

Субсидии за презервативи от натурален каучук

От 2012 година единствено от немски фондове са заделени 35 милиона евро за запазване на горите и климата в Акри. 32,5 милиона от тях към този момент са изплатени на страната. Освен това Германската държавна банка за развиване KfW поема мандат от английското държавно управление за още 17,8 милиона английски лири за отбрана на горите, от които 10,5 милиона към този момент са трансферирани на бразилското държавно управление.

„ Поне 70 % от средствата се употребяват на локално равнище посредством планове и трансферни заплащания и директно облагодетелстват дребни фермери, крайречни поданици на реки, радикално и обичайно население “, разяснява говорителка на KfW. Тя добавя, че събирането на артикули от джунглата на ръка и дребният фамилен бизнес са устойчиви действия.

Една от обещаващите политики е обвързвана със събсидии от презервативи от каучук. Производителите би трябвало да продават суровия материал на субсидирани цени на държавна фабрика, която ще го употребява за произвеждане на кондоми. Министерството на здравеопазването поема ангажимент да изкупи цялата продукция, контрацептивите ще се раздават гратис в акции за битката със СПИН, изключително по време на карнавалния сезон. Но фабриката, издигната през 2008 година, е затворена преди четири години.

Днес френска компания за обувки изкупува творби материал и прави подметки за маратонки от натурален каучук.

Опасностите на естествените артикули: Ухапвания от змии и километри вървене

„ Цената на каучука и бразилския орех е по-добра, в сравнение с говеждото “, признава производителя на естествения материал. „ Но работата е тежка и рискова, младите не се усещат добре. Често се случва да бъдат са ухапани от отровни змии, а дърветата се намират на километри едно от друго. Междувременно бразилският орех се събира единствено няколко месеца в годината “, споделя още той.

За разлика от естествените артикули, които постоянно могат да се събират единствено няколко месеца в годината, приходите от отглеждането на животни са непрекъснати, твърди локалният гражданин.

Посредници купуват животните от други дребни фермери, по-късно новите фермери ги угояват, до момента в който станат подготвени за кръвопролитие. Така говедата се трансформират в „ застраховка живот “.

Кладенците пресъхват, реката - в най-ниското си равнище

Днес Акри е обзет от суша, която се случва един път на век. Според специалисти измежду аргументите за нея е и обезлесяването. В някои квартали на столицата на щата Риу Бранку водата в кладенците е пресъхнала. А Река Акър, избавителна за щата, се намира в най-ниското си равнище до момента.

Привържениците на Болсонаро обаче омаловажават последствията от обезлесяването и упрекват боливийците от другата страна. Според тях димът идва през границата.

И левите, и десните са обединени от едно - в случай че джунглата бъде непокътната, цената ще бъде за индустриализираните страни.

„ Ние не получаваме нито цент отплата за запазване на горите. Не желаеме повече да бъдем заложници на подправено запазване на околната среда, желаеме да създадем разцвет за хората си. Европейският съюз вкарва единствено забрани и ограничавания, а ние се нуждаем от компенсационен механизъм “, споделят политически представители.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР