НИЖНИ НОВГОРОД – Преди 20 години Хърватия омая света. В

...
НИЖНИ НОВГОРОД – Преди 20 години Хърватия омая света. В
Коментари Харесай

Хърватия – скритият фаворит

НИЖНИ НОВГОРОД – Преди 20 години Хърватия омайност света. В първото си присъединяване на международни финали след разпада на някогашна Югославия „ шахматистите “ стигнаха до третото място! Бяха наследниците на България от 1994-а. Бяха новото знамение от Балканите.

През тези 20 години ние не можем даже да се доближим до присъединяване на мондиал, до момента в който Хърватия освен държи равнището. Напротив – става още по-силна. Във Франция тимът имаше Давор Шукер, Звонимир Бобан, Роберт Просинечки и Славен Билич. Отново бе в група с Аржентина и загуби с 0:1. Но с помощта на голмайстор №1 на шампионата Давор Шукер, през днешния ден президент на федерацията, стигна до полуфинал с Франция. И там великият нападател първи вкара гол, фантазията за огромния мач бе толкоз близо, само че бранителят Лилиян Тюрам за първи и единствен път заби две попадения в формален дуел и изстреля „ петлите “ към славата.

20 години по-късно Хърватия към този момент е (не)скритият любимец за купата. На Евро 2016 никой не можеше да изясни по какъв начин тимът загуби от бъдещия първенец Португалия. 117 минути хърватите мачкаха Кристиано Роналдо и компания, само че позволиха една контраофанзива и всичко умря.

На Мондиал 2018 любимците страдат отпред с финалистите от предходното международно Аржентина и Германия. Най-светлият лъч, най-хубавата игра идва от Хърватия. Наследници на Шукер и Бобан като водачи на тима са Лука Модрич и Иван Ракитич, асове на „ Реал “ и „ Барселона “. До тях са нападателите Иван Перишич и Марио Мандужкич, както и новото знамение от „ Айнтрахт “ Анде Ребич.

Три пъти подред след 1998-а хърватите отпаднаха в групите на мондиал. Вече счупиха тази поличба. На осминафинала ще играят против Дания или Австралия – напълно реализуем за равнището им противник. На фона на показаното в Русия тимът към този момент не е прикрит, а очевиден любимец за купата.

„ Можем да създадем повече от 1998 година – сподели Деян Ловрен, бранител на „ Ливърпул “. – По-добри играчи сме от оня отбор. Харесва ни да ни считат за новобранци. А откакто в играта още са Германия, Испания и Франция, ние ще си бъдем такива. “

Победата над Аржентина е мач №2 в историята на Хърватия. Под номер едно към момента е триумфът също с 3:0, само че над Германия в четвъртфинала през 1998 година. По всичко проличава, че най-хубавото от Хърватия следва. Единственият проблем може да е балканският синдром на самозабравяне. Класата е налице.

Факт – Хърватия надгради доста над триумфа си от 1998 година и към този момент мечтае даже за международна купа. „ Динамо “ (Загреб) е обичаен участник в групите на Шампионската лига. В изявление за „ Труд “ преди три години Давор Шукер сподели, че непрестанно се градят терени и школи. И на идващия ден Хърватия ни разгроми с 3:0 в евроквалификация.

Хулиганите са най-големият проблем на Хърватия. Но в Русия почитателите са „ кротки като агънца “ по трибуните и градовете. Явно машината е проработила на 100 %. А за нас остава да си спомняме за 1994 година и да си задаваме въпроса „ Защо? “ Защо станахме най-любими на неутралните почитатели и за какво през днешния ден ни няма на картата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР