Нигерската военна хунта, която завзе властта в страната през миналата

...
Нигерската военна хунта, която завзе властта в страната през миналата
Коментари Харесай

Хунтата в Нигер обяви, че Франция се готви да я нападне

Нигерската военна хунта, която завзе властта в страната през предходната седмица и извърши прелом против демократично определения президент Мохамед Базум, съобщи през днешния ден, че сваленото държавно управление е разрешило на Франция да извърши удари по президентството, с цел да се опита да освободи досегашния държавен глава, заяви Българска телеграфна агенция.

Военната хунта, която от сряда държи Базум в президентския замък, нееднократно към този момент предизвести против задграничните опити за спасяването му, като отбелязва, че това ще докара до клане и безпорядък.

Коментарите на военните бяха направени от полковник Амаду Абрамане, един от участниците в преврата, по държавната телевизия. Той съобщи, че разрешението за намесата на Франция е било утвърдено от министъра на външните работи на Нигер Хасуми Масуду, изпълняващ функционалностите на министър-председател.

Франция осъди преврата и прикани Базум да бъде възобновен на поста си, само че не разгласи желание да се намесва с военна мощ. 

Държавният прелом в Нигер последва превратите в прилежащите Мали и Буркина Фасо, като всички те бяха осъществени на фона на вълна от антифренски настроения, отбелязва Ройтерс.

От десетилетие Франция разполага с войски в района, които оказват помощ в битката против ислямистките бунтовници. Въпреки това някои локални поданици декларират, че желаят някогашният колониален държател да спре да се намесва в делата на страната им.

Нигер е основен съдружник на Запада в интервенциите против бунтовниците, свързани с Ал Каида и Ислямска страна, в полупустинния район Сахел в Северна Африка. Има обаче опасения, че превратът може да отвори вратите за по-голямо съветско въздействие в района, както и да разреши на бунтовниците да разпространят концепциите си.

Вчера поддръжници на хунтата изгориха френски флагове и нападнаха френското посолство в нигерийската столица Ниамей, като полицията бе принудена да употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне стачкуващите.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че всяко нахлуване против френските ползи в Нигер ще бъде посрещнато с " бърз и праволинеен отговор ".

Икономическата общественост на западноафриканските страни – основният районен блок на Западна Африка - наложи наказания и съобщи, че може да позволи потреблението на мощ, в случай че превратаджиите в Нигер не върнат на власт сваления президент Мохамед Базум в границите на една седмица.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР