Нигерийците гласуват, а вотът може да се окаже най-справедливата и

...
Нигерийците гласуват, а вотът може да се окаже най-справедливата и
Коментари Харесай

Избори в най-голямата икономика в Африка може да разрушат статуквото

Нигерийците гласоподават, а вотът може да се окаже най-справедливата и непредсказуема конкуренция, откогато военното ръководство завърши преди съвсем четвърт век. Той е и първият, в който претендент за президент отвън двете съществени партии има късмет.

Бившият губернатор на Лагос Бола Тинубу от ръководещия Конгрес на всички прогресисти (APC) се изправя против Атику Абубакар от главната опозиционна Демократическа партия на народите (PDP) и Питър Оби, независимият претендент, който мина от PDP към по-малката Лейбъристка партия и в този момент води в най-малко пет изследвания на публичното мнение.

Оби, на 61 години, употребява хитра акция в обществените мрежи, с цел да подтиква вота на неспокойните и все по-недоволни младежи, на които им е писнало от обичайна политика и склонните да преобладават възрастни: Тинубу и Абубакар са на 70 години. Анализаторите обаче се съмняват дали изследванията, в които Оби води, са надеждни. Отбелязват, че той не разполага с ресурсите или необятната политическа база - изграждана в продължение на десетилетия - каквато имат другите двама.

Когото и да изберат нигерийците да наследи президента Мухамаду Бухари - едвам отказал се непринудено след два демократични мандата водач в историята на Нигерия - ще би трябвало да позволи редица рецесии, които се утежниха при ръководството на пенсионирания армейски военачалник. Сред тях сабандитизъм и войнствено принуждение, което в този момент визира множеството елементи на страната, систематична корупция, която възпира вложенията и обогатява хайлайф с положителни връзки, висока инфлация и широкоразпространен дефицит на пари в брой след нескопосаното въвеждане на нови банкноти в края на предходната година.

 Избори в най-голямата стопанска система в Африка може да разрушат статуквото
© Reuters

И тримата претенденти дадоха почти сходни обещания за справяне с тези проблеми.

 Питър Оби
© Reuters

Питър Оби

На фона на опасенията, че избор без безапелационен победител може да бъде оспорен и да провокира още повече принуждение и безпорядък, всички претенденти подписаха декларация с заричане за мир в сряда и се зарекоха, в случай че имат недоволства, да се извърнат към съда. " Нямаме друга страна, и би трябвало да създадем всичко, с цел да я запазим безвредна, обединена и мирна ", сподели Бухари при подписването в столицата Абуджа. " След оповестяването на изборните резултати не би трябвало да има вълнения и насилствени дейности. "

 Избори в най-голямата стопанска система в Африка може да разрушат статуквото
© Reuters

Ще се избират и нови членове на Народното събрание.

" Това са едни от най-оспорваните избори, провеждани в миналото в историята на тази страна ", сподели Абиодун Адении, професор по всеобща връзка в университета Базе в Абуджа.

Проучвания под въпрос

Всички анкети, показващи водачеството на Оби, имат огромен брой респонденти - приблизително към една трета - които не са решили или не желаят да кажат за кого биха дали своят вот. Те също по този начин демонстрират податливост са включване н осведомени с интернет, образовани групи, а едно изисква смарт телефон за присъединяване.

 Избори в най-голямата стопанска система в Африка може да разрушат статуквото
© Reuters

" Трябва да приемем тези социологически изследвания със съществено съмнение ", сподели Ннамди Обаси, старши консултант по Нигерия към мозъчния концерн International Crisis Group. " Извадките са дребни (и)... това са онлайн анкети с грамотни хора, само че има огромен брой хора, които не са грамотни и не са онлайн, изключително на север. "

Известната опорна база на Оби е на юг, до момента в който Абубакар и Тинубу са известни на север.

Въпреки че конкуренцията наподобява оспорвана, нигерийският изборен закон прави балотаж малко евентуален, защото печелившият претендент се нуждае единствено от нормално болшинство, при изискване че получи 25% от гласовете в най-малко две трети от 36-те щата.

 Пет избора по света, които ще дефинират 2023 Пет избора по света, които ще дефинират 2023

Все по-голямата неустановеност - изключително ислямисткото принуждение на североизток и бандитизма на северозапад и югоизток - заплашва да направи гласуването невероятно хиляди от 93.4 млн. регистрирани гласоподаватели в Нигерия.
Но все по-професионалната самостоятелна национална изборна комисия (INEC) направи крачки в битката с измамите, които помрачиха предходни избори. Закон, признат предходната година, планува електронни машини за гласоподаване, четци на карти, които да удостоверяват, че гласоподавателите са регистрирани в централна база данни, и отменяне на резултатите от изборните центрове, където подадените бюлетини надвишават записаните гласоподаватели.

Сега доста нигерийци се доверяват на процеса. " Благодарим на Бога, че този път изборите ще бъдат почтени ", сподели 51-годишната Нгози Нвоси, която продава облекла на щанд на пазара в Лагос, гласът ѝ едвам се чува над аплодисментите и обичайното барабанене по време на протест за желания от нея претендент Тинубу. " Ние имаме вяра на INEC. Нигерийците (ще) гласоподават (и) ще получат този, за който са дали своят вот. "

 Привърженици на Бола Тинубу в Лагос
© Reuters

Привърженици на Бола Тинубу в Лагос
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР