Пазарите на въглеродни емисии са „фалшиви решения“, тъй като богатият свят продължава да замърсява, се казва на срещата на високо равнище за климата в Африка

...
Нигерийски екологичен активист заяви на първата среща на върха за
Коментари Харесай

Нигерийски екологичен активист заяви на първата среща на върха за климата в Африка, че пазарите на въглеродни емисии са „фалшиви решения.“

От CARA ANNA Associated Press, 6 септември 2023 г., 4:54 ч. Нигерийски екологичен активист заяви в сряда на първата Африканска среща на върха за климата, че пазарите на въглеродни емисии са „фалшиви решения“, предоставяйки рязко напомняне, че не всички от 1.3 на Африка милиарда души подкрепят по-богатите страни, използващи зелените площи на континента, за да компенсират продължаващото замърсяване у дома.

Срещата на върха се опита да преформулира африканския континент, който разполага с огромни количества чиста енергия минерали и възобновяеми енергийни източници, като по-малко жертва на изменението на климата, водено от най-големите икономики в света, а повече като решение.

Но инвестициите в континента в замяна на способността да продължават да замърсяват другаде разгневи някои в Африка, които предпочитат да видят Китай, Съединените щати, Индия, Европейския съюз и други да овладеят своите емисии на затоплящи планетата парникови газове.

„Ние отхвърляме насилствените решения на нашата земя“, каза Присила Ачакпа, основател на базираната в Нигерия Женска екологична програма, пред участниците в срещата на върха в последния ден на събитието. Тя призова т. нар. „Глобален север“ да се „отстрани от перспективата на колониалното минало“. Конференция на нациите за изменението на климата, която е планирана да се проведе в Дубай през декември.

Срещата включва до голяма степен лидери в правителството, бизнеса и гражданското общество, много от които ветерани на други климатични събирания.

„Преминаването от събитие на събитие не ни оставя много време за конструктивно мислене“, за да преодолеем пропуските, които все още разделят общностите на най-добрите начини за намаляване на емисиите, каза Саймън Стийл, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата.

Въглеродни пазари, при които замърсителите ефективно компенсират емисиите чрез инвестирането в засаждане на дървета или инициативи за опазване, са по-евтини за покупка в Африка, отколкото в много други части на света, където схемите са по-стриктно регулирани. Африканските нации търсят по-добра цена, за да помогнат за постигането на собствените си цели за намаляване на емисиите.

На пазара в Африка континентът печели по-малко от $10 на тон въглерод. Други региони могат да получат над $100 за същата сума. При търговията с въглерод един издаден кредит се равнява на 1 тон въглероден диоксид или друг еквивалент на парников газ, отстранен от атмосферата.

Доброволният въглероден пазар, който остава доминиращ в Африка, е засегнат от опасения за почтеност и прозрачност. Екологичните групи са загрижени, че това е безплатен пропуск, за да продължите да замърсявате.

___

Следете отразяването на AP от проблемите на климата и околната среда на https://apnews.com/climate-and-environment

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР