Нигерия ще представи днес дигитална версия на валутата си, еНайра

...
Нигерия ще представи днес дигитална версия на валутата си, еНайра
Коментари Харесай

Нигерия представя дигитална версия на валутата си

Нигерия ще показа през днешния ден цифрова версия на валутата си, еНайра (eNaira), чието стартиране беше планувано за началото на октомври, само че беше отсрочено, заяви централната банка, представена от Франс прес.

Премиерата на националната цифрова валута ще направи персонално президентът Мухамаду Бухари в президентския замък като се чака тя да бъде задействана до края на деня.

Централните банки по света се пробват да основат цифрови версии на валутите си на фона на разрастването на онлайн заплащанията и с цел да конкурират криптовалутите, които се изплъзват от всевъзможен държавен надзор и на международните регулатори.

Нигерийците ще могат да качват приложението еНайра и да зареждат мобилните си портфейли, употребявайки съществуващите си банкови сметки, осведоми Българска телеграфна агенция.

Най-голямата африканска стопанска система по Брутният вътрешен продукт и най-населената на континента (над 200 милиона души население) ще стане по този метод една от първите в Африка, дружно с Гана, която от септември тества своята е-Седи (e-Ced) като ново платежно средство.

Нигерийската криптовалута трябваше да бъде задействана на 1 октомври, само че централната банка отсрочи това поради честванията на годишнината от независимостта на страната.

Криптовалутите са доста употребявани в Нигерия, която през 2020 година беше класирана на трето място като консуматор на виртуални валути след Съединени американски щати и Русия.

С криптовалутите нигерийците се стремят най-много да избегнат обезценяването на найрата през последните години. Освен това по този начин те могат по-лесно да получават пари от техни сънародници в чужбина или да изнасят от страната спестяванията си.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР