Нигер обяви, че отваря отново границите си с няколко от

...
Нигер обяви, че отваря отново границите си с няколко от
Коментари Харесай

Нигер отваря отново границите си с няколко съседни държави седмица след преврата

Нигер разгласи, че отваря още веднъж границите си с няколко от своите съседи, седмица след преврата в страната , оповестява " Ройтерс ".

" Сухопътните и въздушните граници с Алжир, Буркина Фасо, Мали, Либия и Чад се отварят още веднъж от 1 август 2023 година ", сподели представител на ръководещата страната хунтата по държавната телевизия.

Припомняме, че хунтата, откакто разгласи, че е отстранила от власт президент Мохамед Базум.

Отворените още веднъж граници са основно в отдалечени пустинни региони. Ключовите входове на Нигер за търговия остават затворени заради глобите, наложени от икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS).
 Западноафриканските водачи се събират изключително поради преврата в Нигер
Западноафриканските водачи се събират изключително поради преврата в Нигер

Обмисля се военна намеса за възобновяване на реда в страната

Началниците на защитата от ECOWAS следва да стартират двудневна среща в нигерийската столица Абуджа през днешния ден, на която да бъде разисквана обстановката в Нигер. Припомняме, че от общността, в случай че превратаджиите не възстановят сваления президент Мохамед Базум.

Очаква се делегация от блока да дойде в столицата на Нигер Ниамей през днешния ден, с цел да стартира диалози с хунтата, водена от военачалник Абдурахман Тиани.

Европейските страни започнаха да изтеглят жителите си тази седмица, откакто Мали и Буркина Фасо, които също са ръководени от военни хунти, обявиха, че ще смятат всяка районна интервенция в Нигер за оповестяване на война и ще се застъпят в негова отбрана.
 Франция стартира евакуация на свои жители и такива на Европейски Съюз от Нигер
Франция стартира евакуация на свои жители и такива на Европейски Съюз от Нигер

Правят това в подтекста на преврата в Ниамей и митингът пред френското посолство

Първите военни самолети, пренасящи най-вече европейски жители,  

Франция, Съединените щати, Германия и Италия разполагат с войски в Нигер. Засега няма известия за изтеглянето им. Министърът на защитата на Германия съобщи през днешния ден, че няма опасения за сигурността на немските бойци.

Всякаква западна военна интервенция за възобновяване на демокрацията би трябвало да бъде изключена, защото ще бъде " възприемана като нова колонизация ", сподели италианският външен министър Антонио Таяни.
 Хунтата в Нигер упрекна Франция в проекти за
Хунтата в Нигер упрекна Франция в проекти за " военна интервенция "

Франция провела среща с началника на националната армия на Нигер
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР