Нигер казва, че Франция натрупва войски и оборудване в държави от ECOWAS

...
Военните на Нигер обвиниха Франция, че събира сили и оборудване
Коментари Харесай

Военните на Нигер обвиниха Франция, че събира сили и оборудване в няколко западноафрикански страни с оглед да започне „военна интервенция“ срещу Ниамей.

Полковник Амаду Абдрамане, говорител на лидерите на преврата в Нигер, направи твърдението по националната телевизия късно в събота.

Той каза, че Франция продължава да разполага своите сили в страните-членки на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) като „част от подготовката за агресия срещу Нигер, която планира в сътрудничество с тази организация на общността“.< /p>

Френските „военни товарни самолети са позволили да бъдат разтоварени големи количества военни материали и оборудване в Сенегал, Кот д'Ивоар и Бенин, за да назовем само няколко“, каза той.

Искането дойде на фона на нарастването на напрежението между Нигер и Франция – нейната бивша колониална сила – след военния преврат на 26 юли.

Париж застана до сваления президент Мохамед Базум и отказа да се съобрази с исканията на Нигер да премахне своите войски и пратеник от държавата Сахел.

Нигер също е въвлечен в противопоставяне с блока ECOWAS, който заплаши да се намеси с военни средства, ако дипломатическият натиск за връщането на Базум на поста се провали.

Междувременно в Ниамей хиляди хора провеждат почти ежедневни демонстрации около военна база, в която се помещават френски войници, за да настояват за напускането им. Франция разполага с около 1500 войници в страната като част от по-широка борба срещу групировките, свързани с Ал Кайда и ИДИЛ (ISIS).

Източник от френското министерство на отбраната каза пред информационната агенция AFP във вторник, че Париж преговаря с военния режим за изтегляне на „елементи“ от присъствието си в Нигер.

Коментарите изглежда потвърждават коментарите, направени от назначения от военните министър-председател Али Махаман Ламин Зейн, който каза, че са в ход дискусии за „много бързо“ напускане на френските войски.

Зейн каза още, че правителството му иска „да поддържа сътрудничество със страна, с която сме споделили много“ и добави, че също така се „надява“ да постигне споразумение с ECOWAS.

Съединените щати, които имат около 1100 войници в Нигер, започнаха да преместват войските си „като предпазна мярка“ от Ниамей в централния град Агадез, съобщи Министерството на отбраната на САЩ тази седмица.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР