„Ние започваме от долна мъртва точка, трябва да изплуваме от

...
„Ние започваме от долна мъртва точка, трябва да изплуваме от
Коментари Харесай

Д-р Атанасов: Трябва да изплуваме от тази финансова катастрофа

„ Ние започваме от долна мъртва точка, би трябвало да изплуваме от тази финансова злополука и да подсигуряваме обикновено развиване на Александровска болница “. Това съобщи пред Българска национална телевизия изпълнителният шеф на лечебното заведение доктор Атанас Атанасов. Той бе безапелационен, че предходните управления са управлявали неприятно, в прорез на главните правила във финансовото ръководство.

Над 15 000 лв. на ден се натрупат към просрочените отговорности на Александровска болница, сподели доктор Атанас Атанасов. Просрочените задължения са за над 35 млн. лева, търси се финансиране, разисква се и опция то да бъде обезпечено формата на заем, стана ясно от думите му.

„ Според нас предходните управления са управлявали неприятно. Имам поради, че са управлявали в прорез с главните правила на финансово ръководство - правомерност, адекватност, изгодност, бистрота, успеваемост, резултатност, резистентност. Наехме външни специалисти, които направиха финансови одити и одит на строителните действия. От техните разбори стана ясно, че в действителност цялостната финансова политика на предходните управления не е била в сходство с икономическите цели на болничното заведение “, сподели шефът на лечебното заведение.

Той напомни, че от 8 млн. лева просрочени отговорности към декември 2019 година, през юни 2021 година те са нарастнали на 28 млн. лева

Д-р Атанасов бе безапелационен, че в болничното заведение има и голям брой некачествени поправки – да вземем за пример паднала е мазилката в пространства в разнообразни здания след поправки за 200 000 лева

Освен това, предходното управление е сключило контракт за социална поръчка за ремонт на стойност към 2 млн. лева, като 600 000 са били преведени предплатено. Строителните действия обаче не могат да стартират към този момент няколко години поради обстоятелството, че изначалният план за ремонт не дава отговор на Закона за паметниците на културата, който обгръща част от постройките на болничното заведение, изясни шефът.

Той увери, че новото управление работи по оздравяването на лечебното заведение и има поддръжката и на страната. „ Заплатите на личния състав би трябвало да се усилят, тъй като главен проблем е и дефицитът на фрагменти “, сподели още шефът на Александровска.

Пред БНР пък проф. Александър Оскар, шеф на Клиниката по очни заболявания в лечебното заведение, подсети, че в най-близко време ще бъде назначен пълномощник. „ Александровска болница сега е в доста тежко, сериозно положение. Радвам се, че страната пое отговорно ръководството на нашата болница, пълномощник ще бъде назначен в близко време “, сподели той.

По думите му това не е нормално лечебно заведение, а най-старата и първата университетска болница в България, която е дала обучение на български лекари в цялата страна.

Според проф. Оскар първата стъпка към излизане от рецесията е погасяването просрочените отговорности, с цел да има глътка въздух, като паралелно с това да се създаде тактика за реформиране на болничното заведение.

„ Така може да се предотврати рискът след година, две, три или пет болничното заведение да изпадне в същото положение, защото с изключение на субективните, има и справедливи аргументи за това. Този разпилян сграден фонд, който е на голяма територия, доста затруднява поддръжката и ремонтните действия “, счита той.

Офталмологът изясни, че Клиниката по очни заболявания към този момент си е върнала пациентите от равнищата преди пандемията. „ Имаме 33 кревати и по над 50 пациенти всеки ден поради лекарите, тъй като имат вяра, че тук ще получат нужните грижи и лекуване “, сподели проф. Оскар.

Той акцентира, че единият фактор за проблемите е особената конструкция на болничното заведение с пръснатия сграден фонд, а другият това, че тя е сложена под един знаменател, наедно с всички други лечебни заведения в страната.

„ Въпреки че одобряваме всекидневно най-тежките, най-занемарените и комплицирани случаи, сме с лимитирани благоприятни условия точно заради метода на финансиране. Така както във всяка европейска страна има лечебни заведения с необикновен статут, би трябвало да се намерения по какъв начин лечебни заведения като Александровска, които са и университетски центрове, да имат различен метод на финансиране. Това в дълготраен проект би предотвратило попадането в обстановка, в каквато сме сега “, сподели проф. Оскар.

Той засегна и тематиката за инспекциите на СЗОК от предходната година. „ Спор със Столична здравна каса към този момент няма, защото инспекцията на НЗОК сподели, че тя е била компрометирана, сезирана бе и ДАНС, в последна сметка и повторната инспекция на НЗОК удостовери това. Мисля, че за никого не са загадка претекстовете за тази офанзива, която беше против хората, които се опълчиха против ръководството по това време. Тревожното е, че държавни институции се употребяват като бухалка, като инструмент за напън, вместо да работят за обществото “, заключи проф. Оскар.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР