Ние за три месеца дадохме безпрецедентна подкрепа в едни от

...
Ние за три месеца дадохме безпрецедентна подкрепа в едни от
Коментари Харесай

Петков: Не можем безкрайно да подкрепяме луксозното пребиваване на бежанците в България

Ние за три месеца дадохме невиждана поддръжка в едни от хубавите хотели на България. Сега влизаме в малко по-нормални рамки – въпреки всичко те са бежанци и българската страна не може безпределно да поддържа такова първокласно престояване в България.

Това съобщи министър-председателят Кирил Петков преди началото на втория ден от съвещанието на Европейския съвет в Брюксел. Темите за разискване на форума са войната в Украйна, глобите против Русия и високите цени на силата.

Вчера вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова разгласи, че украинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат. Думите ѝ провокираха голям брой

"Влизаме в една действителност, която е по-близка до тази, която се чака за бежанците. Но това, в което аз съм убеден от вицепремиера Константинова, е, че изискванията са положителни – няма прекомерно неприятни условия, в противен случай - естествени условия, просто не са в хотела ", сподели Петков.

Той повтори тезата си, че Народното събрание ще има последната дума при решаването на въпроса със Северна Македония. На въпрос дали може да се чака развиване при френското председателство на Съвета на Европейски Съюз до края на юни, министър председателят съобщи, че това зависи и от Европа - доколко те биха приели значимите за България условия.

"Преди сред дипломатите да се стигне до обща концепция накъде може да се върви напред, не можем да потвърдим действителни стъпки. Потвърждавам, че преди каквото и да се направи, ще минем през Народното събрание. Той е последната инстанция, няма да има нищо скрито-покрито от българския народ, ще имаме обща визия ", сподели Кирил Петков.

Петков нито удостовери, нито отхвърли информацията, че се приготвя негова аудиенция във Франция преди края на председателството на страната на Европейски Съюз, на която да бъде позволен двустранният спор сред България и Северна Македония.

България получава желаната пролонгация до края на 2024 година по отношение на съветския нефт

Премиерът удостовери вчершните си думи, че

"Няма пролонгация, благополучен съм да кажа, че контрактуваното през вчерашния ден на обяд си остана като текст. Ще има дерогация особено за нас до края на 2024 г във връзка с съветския нефт, което е доста добра позиция за България. Много съм благополучен, че нашите сътрудници демонстрираха схващане. Това е опция за нас да си оправим рафинерията и да няма повишение на цената на база промени в микса. Оставаме единствената страна, която има достъп до пристанище, само че действително е на дерогация. Това е поради разбирането, че нашата рафинерия е направена, с цел да работи с съветски нефт ", сподели той.

Петков съобщи, че шестият пакет наказания ще бъде признат и огромна част от паричните потоци на Русия ще спрат, което е мощна европейска позиция и огромна стъпка. Премиерът чака, че глобите ще понижат дейно към 90% от вноса на нефт от Русия в Европейски Съюз до края на годината.

На въпрос за риска от продоволствена рецесия в международен мащаб поради войната в Украйна, министър председателят Кирил Петков означи, че България е огромен експортьор на зърно и може да бъде част от решението на казуса: "Като страна ние сме експортьор на тази доста скъпа стока и няма да имаме продоволствена рецесия ".

По думите му на европейско равнище се обмислят разнообразни разновидности, като мисли за „ сини коридори “, а пристанище Варна също би могло да бъде едно от решенията. Петков посочи, че България стартира да заема основни позиции и да се възприема като страна-лидер и част от решението на казуса с износа на зърно от Украйна.

Кирил Петков е на мнение, че репутацията на България в Европейския съвет се "подобрява ", като в същото време страната пази националните си ползи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР