„Ние вярваме, че европейската перспектива продължава да бъде ключов двигател

...
„Ние вярваме, че европейската перспектива продължава да бъде ключов двигател
Коментари Харесай

Стефан Янев: Европейската перспектива продължава да бъде ключов двигател за трансформацията в Западните Балкани

„ Ние имаме вяра, че европейската вероятност продължава да бъде основен мотор за трансформацията в Западните Балкани “. Това съобщи министър-председателят Стефан Янев по време на изявлението си в границите на видеоконферентната Среща на върха на Берлинския развой, открита от канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел, оповестиха от държавната осведомителна работа. От 1 януари 2021 година Германия пое функционалностите на ръководител на Берлинския развой и заявява подготвеност за надграждане на постигнатото от предходните ръководи като продължи осъществяването на набелязаните за района цели и цели по посока на приобщаването му към европейските правила и стандарти.

Пред водачите българският министър председател приветства декларираната воля от страна на Германското председателство да надгражда достиженията на самодейността. По този метод се подсигуряват продължаването на напъните за справяне с провокациите и опциите за подсилване на европейската вероятност на Западните Балкани.

Министър-председателят Стефан Янев напомни, че през миналата 2020 година, когато България и Република Северна Македония бяха взаимни домакини на Берлинския развой, бяха подписани значими за жителите на района документи - Декларацията за създаване на районен вътрешен пазар и Декларацията за Зелен дневен ред за Западните Балкани. Янев добави, че приобщаването на страните от Западните Балкани към европейското семейство може да бъде реализирано точно посредством районно съдействие, в което са залегнали политики за създаване на доверие, съгласие, подсилване на добросъседските връзки и възстановяване на икономическото и общественото доближаване в района.

Премиерът Янев посочи, че пандемията, породена от COVID-19, нейните последствия, както и провокациите пред сигурността трансформираха доста нашия живот, възприятието за предвидимост и концепцията за вероятност и сигурност. Министър-председателят добави, че в същото време на провокации, Берлинският развой сподели потенциала си да устои и да се трансформира в добър образец на споделени полезности и позитивен опит, знак на положителната воля на Западните Балкани да намерят пътя си към обединеното европейско семейство посредством превъзмогване на разликите и създаване на доверието в интерес на своите общества и на Европа като цяло.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР