“Ние всички сме изправени пред голямо изпитание, причинено ни от

...
“Ние всички сме изправени пред голямо изпитание, причинено ни от
Коментари Харесай

ДАЗД: В условията на криза трябва да се грижим най-вече за децата

“Ние всички сме изправени пред огромно тестване, породено ни от новата за света болест COVID-19. В такива моменти животът ни учи да се сплотяваме и дружно да ставаме по-силни от провокациите, които ни сервира. Ето за какво на собствен ред ние, от Държавната организация за протекция на детето, се обръщаме към всички жители, без значение в каква роля или позиция са – родители, експерти, хора, които се грижат за деца, с цел да обърнем внимание, че здравето на всички ни е от първостепенна значимост и всички имаме отговорността един към различен, само че най-много би трябвало да се грижим за децата, които са най-уязвимата част от нашето общество ”, се споделя в позиция на Държавната организация за протекция на детето.

Децата са най-крехките човешки същества и във зародилата обстановка на пандемия. „ Дори и здравето им да не е мощно наранено от ковид, то пандемията би могла да им повлияе неподходящо на прочувственото, общественото и интелектуално развиване. Последиците от нея ще са извънредно тежки за децата в най-бедните фамилии, както и тези, които са сложени в неравностойно състояние и/или разнообразни уязвими обстановки. “ – акцентира доктор Елеонора Лилова, ръководител на Държавната организация за протекция на детето.

Според отчета на основния секретар на Организация на обединените нации по отношение на въздействието на COVID-19, за децата има три съществени метода, по които ще са наранени от рецесията посредством: инфекцията със самия вирус; обществената изолираност и икономическото влияние на ограниченията за ограничение на коронавируса; отрицателните последствия от въздействието на общественото уединяване и физическото блокиране на децата.

В документа, който е създаден взаимно с Групата на приятелите на децата и Целите за стабилно развиване, се отбелязва, че приоритет е да се погрижим за детското развиване в няколко посоки: минимализиране на въздействието от общественото разграничаване на децата с стратегии за обществена протекция, които да доближат и до най-уязвимите групи; да се поддържа поддържането на услуги за децата с акцент върху равния достъп до учебно обучение, хранителни стратегии, медицински услуги, както и стратегии за протекция на детето; да се обезпечи практическа поддръжка на родителите и/или хората, които поставят грижи за тях, в това число и насоки по какъв начин да изясняват обстановката на децата за запазване на тяхното психологичното здраве и тях самите.

“В тази посока ДАЗД към този момент предприе съответни дейности за обезпечаване на психическа поддръжка на децата и техните фамилии, както и за създаване на първична и превантивна поддръжка за експертите, работещи с деца. От основна значимост е да не подценяваме децата от уязвими групи: бежанци, бездомни деца, деца от малцинства, деца с увреждания и тези в резидентни услуги. Подкрепата за всяко дете, където и да се отглежда то, е наша първостепенна отговорност.

Децата и младежите са нашето бъдеще и с нашата поддръжка могат да донесат позитивна смяна в обществото, по тази причина в този момент повече от всеки път носим отговорността да се погрижим за тяхното здраве и да предвидим последствията от актуалната спешна обстановка ”, написа още в позицията на Агенцията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР