Ние винаги сме били на позицията, че всяка една страна,

...
Ние винаги сме били на позицията, че всяка една страна,
Коментари Харесай

Главчев: Поддръжници сме на разширяването на ЕС, но при спазването на общите условия и процедурата

„ Ние постоянно сме били на позицията, че всяка една страна, която е претендент за член на Европейски Съюз, би трябвало да има лични заслуги за присъединяване си в Европейския съюз, както и да съблюдава всички права и отговорности, които е поела в процеса. Така че ние сме горещи поддръжници на разширението на Европейски Съюз, само че при спазването на общите условия и процедурата, която е известна на всички “. Това съобщи министър председателят Димитър Главчев в Берлин, където взе участие в Срещата на върха в границите на „ Берлинския развой “.

Министър-председателят подчертава, че във връзка с двустранните срещи в хода на процеса е препоръчано договарянията да се разширят на ниво страна кандидат-членка – Европейски Съюз, с цел да се избегнат несъгласията сред две страни. „ В последна сметка ние това сме го създали с Република Северна Македония и явно се движим напред, защото на срещата беше обещано като добър образец - една страна да договаря с целия Европейски съюз “, показа още Главчев.

Министър-председателят разяснява, че по време на срещата е станало ясно, че Черна гора ще закрие преговорните глави до края на годината, както и че Албания се чака да стартира да отваря преговорни глави в този интервал, както и че е била изразена вяра, че и Сърбия би могла да започва преговорни глави при започване на 2025 година.

„ Относно Зелената стратегия, за която ние взехме присъединяване, подчертах изключително значимата за нас роля на Коридор № 8, който свързва Италия, Албания, Северна Македония и България в посока запад-изток. Достигайки до Варна и Бургас, коридорът ще разреши достъп и до оста север-юг от Гърция към Румъния, което има даже световно измерение. Изтъкнахме значимостта на този кулоар “, добави още министър председателят.

Министър-председателят направи изявление във втория панел на форума на тематика „ Зелена стратегия, съгласуваност, сила “. Българският министър председател подчертава върху развиването на транспортните коридори, като да вземем за пример Транс-европейската транспортна мрежа (TEN-T), което ще понижи комерсиалните бариери и ще усъвършенства подвижността в района. Главчев посочи също енергийната съгласуваност, както и вложенията в енергийна инфраструктура и възобновими източници. Те са от жизненоважно значение за понижаване на зависимостта от изкопаеми горива и привеждане в сходство със Зелената стратегия на Западните Балкани.

Берлинският развой е основан през 2014 година като платформа за усилване на съдействието сред страните от Западните Балкани и страните домакини на Берлинския развой, както и Европейски Съюз.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР