Ние вече сме въвели еврото, левът е фиксиран за еврото.

...
Ние вече сме въвели еврото, левът е фиксиран за еврото.
Коментари Харесай

Любомир Дацов: С влизането ни в ЕС сме приели и еврото

Ние към този момент сме въвели еврото, левът е закрепен за еврото. Това съобщи пред Нова телевизия Любомир Дацов, някогашен зам.-министър на финансите.

Той уточни, че с всички условности страните в еврозоната са с по-голям потенциал. По негови думи има проблеми, политиката на Европейската центрана банка не е най-хубавата.

Дацов акцентира, че еврозоната няма единствено стопански измерения, а има повече от един смисъл. Според него присъединяване е и с политически измерения.

" Има разлика дали стоиш в профил и нямаш достъп до взимането на решения. В еврозоната режимът е един, отвън него - различен. Има опция да си част от институцията и в случай че има какво да кажеш, можеш да го направиш ", изясни той.

Според Дацов няма доказателства за висока инфлация след приемане на еврото, с изключение на войната в Украйна.
 Професор Стив Ханке: Въвеждане на еврото в България единствено след референдум
Професор Стив Ханке: Въвеждане на еврото в България единствено след референдум

Според него " цялата концепция е полуда "

" Това е въпрос за пътя на България, по този въпрос, тъй като с влизането ни в Европейски Съюз ние сме приели, че ще приемем еврото ", безапелационен бе специалистът.

От своя страна икономис тът Георги Вулджев съобщи, че България няма какво да завоюва от влизането в еврозоната. Според него приемането на еврото не значи по-ниска инфлация.

" След като се вдигнат и лихвите, ще се забави икономическият напредък. Предстои рецесия в еврозоната ", предизвести той.

Вулджев уточни, че има данни, че някои страни, които са се включили към еврозоната, са с повишение на инфлацията . По негови думи има подобен риск и у нас и не би трябвало да се подценява.

Станем ли част от тази общественост, към този момент няма да имаме опция за независими решения, ще станем още по-зависими, счита икономистът.

За него по подобен въпрос би трябвало да има референдум.
 Лорер: С лекост ще покрием критериите за Еврозоната
Лорер: С лекост ще покрием критериите за Еврозоната

Първо обаче трябвало да се реализира единодушие в коалицията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР