Ние, в Obekti.bg, обожаваме пещерите. Колкото по-дълбоки, сини или ужасяващи,

...
Ние, в Obekti.bg, обожаваме пещерите. Колкото по-дълбоки, сини или ужасяващи,
Коментари Харесай

100-те хиляди войници – геоложки феномен, който се среща само на едно място на света

Ние, в Obekti.bg, обожаваме пещерите. Колкото по-дълбоки, сини или ужасяващи, толкоз по-добре. Обичаме и да честваме най-странните чудеса на планетата Земя. И когато става дума за геоложки странности, пещерите Трабук в северна Франция заемат челната позиция.

Те се намират в Миале и са най-голямата мрежа от подземни проходи в Севените. За първи път са проучени през 1823 година Оттогава насетне са изследвани на разстояние от съвсем 10 км, въпреки че съгласно спелеолозите - хора, които учат пещерите – евентуално се простират на двойно или тройно по-голяма повърхност, написа Atlas Obscura.

Тези пещери се славят със своята извънредно богата история. От праисторически времена са били леговище за най-различни групи, в това число за камисарите по време на Реформацията, а по-късно и за " трабукайрите " или разбойниците (откъдето произлиза и името им). Известни са и със странния и непонятен феномен, прочут като " 100-те хиляди бойци ".

Когато през 1945 година изследванията се задействат с цялостна пара, спелеолозите се сблъскват с нещо, което наподобява като хиляди дребни бойци, застанали нащрек (откъдето идва и името). Всъщност това е неповторим тип конкреция, която и до през днешния ден няма пояснение.

Източник: Havang(nl), посредством Wikimedia Commons (Public Domain)

Целият под е посипан с бойци, високи единствено няколко сантиметра. До ден сегашен сходно нещо не е откривано в нито едно друго кътче на Земята.

Тези мистериозни минерални маси се образуват под водата и са формирани от 95 % калцит и 5 % глина. Изглежда, че всяка от тях образува припокриващи се дискове, което може би се дължи на изменчивото равнище на водата.

Освен това не се знае съвсем нищо за това по какъв начин са се появили.

Източник: Grottes de TRABUC via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Други, много по-познати на науката пещерни формирания, като сталагмитите и сталактитите, се образуват по двойки - надлежно на земята и на тавана. Тези сходни на висулки отлагания се образуват, когато водата минава през варовика и капе надолу. 100-те хиляди бойци обаче си нямат „ другар “, който да виси над тях. Съответно този метод на формиране не важи за тях.

През годините са изказвани разнообразни хипотези, вариращи от бактерии до електростатични сили, само че никоя от тях не е съумяла да изясни изцяло тази чудноватост.

Добре, пещери Трабук, пазете си тайните.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР