Ние трябва да се опитаме да намерим причините, които водят

...
Ние трябва да се опитаме да намерим причините, които водят
Коментари Харесай

Стандарти за твърдо гориво борят мръсния въздух

" Ние би трябвало да се опитаме да намерим аргументите, които водят до замърсяване на въздуха . Основната ни цел е да подобрим средата от позиция живота и здравето на хората ".
Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на конференцията " Проблеми и решения за възстановяване качеството на атмосферния въздух ".

Той акцентира, че главен проблем са фините прахови частици във въздуха . Като съществени замърсители са брикетите и остарелите печки, които са неефективни, и остарелият автопарк.

 Само в столичния
Само в столичния " Бояна " мериха нечист въздух

Нено Димов твърди, че няма превишаване на нормите на други места

Димов беше безапелационен, че наклонността от последните години у нас е понижаване на концентрацията на фини частици във въздуха . Причините за това са в ограниченията, подхванати от страната - ограничение на излъчванията от промишлеността, енергийната успеваемост, поддържане на пътната мрежа и естественото възобновяване на автопарка.

В страната има 38 станции за премерване на чистотата на въздуха .

Мерките, които могат да се вземат, е да се вкарат условия за пепел и сяра в горивото. Въглищата би трябвало да се продават пакетирани , да има режим на наказания, за тези които ги продават. Трябва да има условие за екодизайн на продуктите. Мерките в превоза - КАТ би трябвало да отхвърля регистрация на тези коли, които не дават отговор на екоизискванията . Трябва да има и данъчно стимулиране за закупуване на нови коли.

Вицепремиерът Валери Симеонов съобщи, че възстановяване на качеството на въздуха е главен приоритет на държавното управление в частта Околна среда. Той изрази вяра, че институциите ще стартират да работят дружно по казуса . " Няма различен избор, с изключение на да вземем превантивни ограничения ", означи Симеонов.

Председателят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева акцентира, че от позиция на законодателството още 2015 г са заложени по-строги режими за стратегии за чистотата на въздуха . Има увереност за нови законодателни начинания.

Министърът на превоза Ивайло Московски съобщи, че когато приказваме за непорочност на въздуха би трябвало да си отговорим на въпроса каква цена би трябвало да заплати обществото за чистия въздух . От отговора ще зависи какви ограничения ще се подхващат. Има подготвеност да се води спор за закупуване на повече електрически автомобили в градския превоз.

Енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че България като член на Европейски Съюз има национална цел 16% от източниците на сила да са възобновими , което е реализирано. Въглищните централи са съществена базова мощ и без тях енергийната система няма да се оправи, тъй като дават 41% от производството на еленергията. На тях се слагат сероочистващи съоръжения.

Има стратегия, която насърчава потребителите да минат от твърдо гориво на газ .

Социалният министър Бисер Петков съобщи , че министерството поддържа концепцията да се вкарат стандарти за екоизисквания за твърдите горива.

Икономическият министър Емил Караниколов акцентира, че гарантиране на качеството на въздуха би трябвало да е приоритет на всяка страна . Според него не би трябвало да се крие фактът, че на доста места у нас въздухът не дава отговор на условията за непорочност и би трябвало да се вземат ограничения.

Следи се Регламента за екодизайна , само че той влиза в действие 2022 г ., като Караниколов акцентира, че не би трябвало да се чака този период.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че подобряването на качеството на атмосферния въздух значи здраве за хората . Проучен е опитът на европейските столици, с цел да се напредне по-бързо в използването на ограничения.

Столична община към този момент извършва следващата стратегия за възстановяване качеството на въздуха. В нея се подчертава върху напъните на обществото като цяло.

Тя още веднъж акцентира, че метрото е най-хубавият екологичен план, тъй като в случай че го нямаше него да поема по 350 000 души на ден , при двойно нарастване на коли в града, ясно е какво ще е качеството на въздуха. Освен новите 22 км метро, са възобновени и рейсовете, на които междинната възраст е към този момент 9 г . Скоро ще се влезе в европейските стандарт, които са 6-7 година Готвят се процедури за още рейсове на природен газ. Има процедура за 20 електробуса. Ще се построяват нови велоалеи.

Разработена е с Българска академия на науките система за ранно предупреждаване на замърсяването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР