Ние трябва да бъдем готови в края на август с

...
Ние трябва да бъдем готови в края на август с
Коментари Харесай

Денков: В края на август трябва да имаме ясен сценарий за старта на учебната година

Ние би трябвало да бъдем подготвени в края на август с явен сюжет по какъв начин започва образователната година. Това съобщи пред БНР министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. „ Към края на август ще има изясненост както във връзка с имунизирането в системата, по този начин и какво ще се случи към 15 септември “, уточни той.

„ Направено е всичко допустимо да се осведоми цялата система за какво е значимо работещите в нея да се имунизират “, увери министърът. По думите му терзанията на хората не престават да бавят процеса.

Интересът към осведомителната акция измежду работещите в системата на образованието съгласно Денков е бил извънредно огромен. В срещите са взели участие над 85 на 100 от шефовете на учебни заведения и детски градини. Около 20 медицински експерти са се присъединили в акцията. „ Хората изпитват голяма потребност да получат надеждна информация “, добави той.

Попитан по какъв начин гледа на концепцията за наложителна имунизация Николай Денков уточни, че избира позитивните тласъци. „ Българинът има настройка, че в случай че нещо се прави наложително, той ще резистира, ще се пробва да се съпротивлява “, съобщи Денков.

„ От 4100 учебни заведения и детски градини у нас в половината има медицински кабинети с постоянно наличие на здравно лице. Останалите са с контракти за повикване на здравно лице или за наличие на такова в избрани дни от седмицата “, пояси още проф. Денков.

„ 44 хиляди устройства липсват в системата на образованието - таблети и преносими компютри. ¾ от тях са в рисковите групи и учебни заведения със застрашени от отпадане възпитаници. Около 34 хиляди възпитаници нямат постоянен достъп до интернет “, заключи Николай Денков. Той заяви, че е обезпечено финансиране за закупуване на изчезналите устройства.

Министърът на образованието посочи, че от правилото „ парите следват ученика “ би трябвало да преминем към правилото „ парите следват качеството “, само че огромният проблем е, че няма методика за оценка на добавената стойност, която дава едно учебно заведение.

„ Има опция за такава методика – тя се базира на математически модели. Има направени първи стъпки в тази посока. За страдание началният опит не е отчел всички значими фактори “, сподели още той.

Денков акцентира, че постоянно има опозиция, когато се прави методика за оценка, само че системата има голяма потребност от такава оценка. „ Това би дало отговор на доста други мнения – какъв брой елитни са елитните гимназии, какъв брой способстват сложните учебни заведения. Може да се окаже, че доста по-висока е добавената стойност в едно учебно заведение, което работи с сложни деца, в сравнение с в една елитна гимназия “, уточни министърът.

„ Националното външно оценяване не трябва да се отстранява, тъй като без него няма да имаме картина на системата. До края на юли две трети от ресурса на програмата „ Отново дружно “ е употребен “, посочи още министър Денков. Той съобщи, че чака програмата за летен отдих да се осъществя в цялостния ѝ потенциал.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР