Ние транспонираме част от газовата директива, която се опитва да

...
Ние транспонираме част от газовата директива, която се опитва да
Коментари Харесай

Валентин Николов: Седми блок на АЕЦ Козлодуй е много по-перспективен проект

" Ние транспонираме част от газовата инструкция, която се пробва да отбрани страните членки, които транспортират газови потоци отвън Европейския съюз - към трети страни, и въпреки това Европейски Съюз да може да следи договарянията, които страните членки - като България, които са гранични, водейки договаряния да не обиден ползите на други страни на Европейски Съюз, по този начин и да не нарушат съответните правила, които са залегнали в Европейски Съюз и в директивата, която транспонираме ". Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия депутатът от ГЕРБ и ръководител на Енергийната комисия като коментар на признатите през днешния ден на второ четене промени в Енергийния закон. Той изясни, че измененията не касаят единствено " Турски поток ", само че и " Северен поток-2 ".
" Слагайки тази част от директивата, ние желаеме да задължим държавното управление да извести към този момент Европейска комисия за завършения план, който е част от нашата мрежа, и по този начин Европейската комисия да знае, че съществува подобен водопровод, който ще транспортира от трета страна газ през България. Европейската комисия ще бъде тип съдия и когато има потребност ще се намесва по отношение на тези взаимоотношения, с цел да може да отбрани правото в Европейския съюз ", означи Николов.
 Теменужка Петкова: Няма техническа спънка съоръжение от АЕЦ Белене да бъде употребявано за седми блок в Козлодуй Теменужка Петкова: Няма техническа спънка съоръжение от АЕЦ " Белене " да бъде употребявано за седми блок в Козлодуй
" Не знам сътрудниците от Българска социалистическа партия по кое време са откровени, когато приканват към висока изборна интензивност, или когато се вършат внушения за почтеност...
Председателят на Енергийната комисия съобщи, че по " Балкански поток " тече газ, само че не в цялостния потенциал, тъй като към момента не са изцяло подготвени компресорните станции, както и измервателната и компресорната станция в Сърбия, " само че към този момент всичко е в график и ние чакаме този 20-годишен интервал, когато " Булгартрансгаз " би трябвало да получи 9 милиарда от преноса на газ през България ", уточни той.
Николов сподели, че сега по " Балкански поток " тече газ, който " Газпром износ " доставя, другата част от потенциала е заета от швейцарска компания. С признатите през днешния ден промени се преформулират всички услуги, които систематичният оператор би трябвало да има, " с цел да може да подсигурява сигурността на системата - това е така наречен " топъл запас ", първичната услуга на системата, вторично ръчно, вторично автоматизирано. По този метод посредством търгове, които систематичният оператор ще прави, той ще получава тези услуги от разнообразни източници в целия Европейски Съюз ", разяснява Николов.
Той изясни, че " топъл запас " значи следното: " Ако една въглищна централа е спечелила търга за топъл запас, то сега тя работи, продава си електрическата сила на борсата, само че не е на цялостния си потенциал. Участвала е през систематичния оператор за услугата " топъл запас " и при нужда ще вдигне мощността и ще покрие потребностите при дефицит ".
Николов увери, че тези промени ще могат да обезпечат по-бързо включване при дефицит и няма да допусне срив. Със сигурност топлият запас няма да коства на България по-скъпо. “През 2025 година няма да стопираме въглищните централи, а ще спрем държавната помощ към тях “, посочи той.
 Правителството одобри, че 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй може да се вършат с оборудването за Белене Правителството одобри, че 7 и 8 блок на АЕЦ " Козлодуй " може да се вършат с оборудването за " Белене "
До 10 години България може да има построена нова нуклеарна мощ. В тази връзка през днешния ден държавното управление утвърди отчет на министъра на енерге...
" В този законопроект се задължават ЕРП-тата във фактурата да дават товаровия профил на всеки един от потребителите. Когато този профил е разполагаем - в КЕВР сега с предишно обвързване от Закона за енергетиката към този момент е направена платформа, в която има предложения. Със своя товаров профил, потребителят ще знае каква цена всеки може да му даде и когато излезе на свободния пазар, той ще има свободата да си избере снабдител на сила и с едно кликване да подписа контракт с него. Това ще стане факт след влизането на закона в действие ", безапелационен бе Николов.
По мотив вчерашното решение на кабинета да се употребява наличното съоръжение на АЕЦ " Белене " за въвеждане на нова мощ на площадка на АЕЦ " Козлодуй " Валентин Николов акцентира, че това е прекосяване на идващ стадий. " Има големи компании, които могат да намерят финансиране за 7-и блок и да създадат план с последните писъци в нуклеарната енергетика ", сподели той. Що се отнася до " Белене " и АЕЦ " Козлодуй " - " сега имаме два конкурентни плана. Ако единият план покаже, че има вложител, потвърди, че има възвращаемост, то този план ще тръгне. Но аз съм сигурен, че 7-и блок на АЕЦ " Козлодуй " е доста по-перспективен и върви по стъпките, които са написани по Европейската комисия ", безапелационен беше Николов.
" АЕЦ Козлодуй – Нови мощности “ ще може да разпределя акциите. Трябва да се структурира собствеността и финансирането, тъй че Министерството на енергетиката, което е принципал на АЕЦ “Козлодуй “, да може да прави тази стъпка. Вече имаме оферти, които Министерски съвет може да разиска по отношение на това систематизиране на акциите и финансирането и аз съм сигурен, че това е доста перспективно като избор ", акцентира Николов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР