Ние сме за бакшиша, не за облагането му с данък.

...
Ние сме за бакшиша, не за облагането му с данък.
Коментари Харесай

Ричард Алибегов: Бакшишът не трябва да се облага

„ Ние сме за бакшиша, не за облагането му с налог. Този жест от клиента е за добре свършена работа. В България законът не планува бакшиш, това се приема от Национална агенция за приходите като кражба ”. Това разяснява пред бТВ Ричард Алибегов, ръководител на Българската асоциация на заведенията.

„ Вие плащате с карта в заведение 60 лв. – удовлетворен сте от обслужващия личен състав и желаете да оставите 10 лв.. Ние ви издаваме фискален бон за вашата консумация за 50 лв., а от устройството, по което вие плащате, излиза записка за 60 лв.. Тези 10 лв. Национална агенция за приходите ги счита за неосъществен оборот и кражба от фиска, а заведението може да бъде запечатано за 30 дни “, посочи той.

Алибегов добави, че инспектори на организацията имат право да ревизират и наличния оборот на всеки сервитьор.

„ Ако сервитьорът има 500 лв. оборот по наличност в касовия терминал, а в джоба му открият 560 лв.. Тогава заведението може да бъде санкционирано до 2000 лв. “, уточни ръководителят на Българската асоциация на заведенията.

Според него легализирането на оставянето на бакшиш е нещо хубаво, само че той би трябвало да бъде необлагаем.

„ В чужбина има процедура бакшишът да бъде прибавен към сметката в заведенията за хранене. Тогава могат да бъдат обложени. Когато страната наложи законово всички, които влизат в заведенията, да дават 10% – тогава е допустимо “, уточни Алибегов./Tribune.bg
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР