Ние сме в ситуация, в която без официална бюджетна процедура

...
Ние сме в ситуация, в която без официална бюджетна процедура
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: Опитът да се избегне политическият популизъм не успя, всеки предлага нещо популярно

Ние сме в обстановка, в която без публична бюджетна процедура може да се трансформират налози и обществени заплащания, да се трансформират закони, с които да се разпореди на изпълнителната власт да извърши избрани заплащания. Това изясни пред БНР Лъчезар Богданов, основен икономист на Института за пазарна стопанска система.

" Вкарахме се в много комплицирана обстановка, в която хем споделяме, че няма нов бюджет, въпреки това Народно събрание може да трансформира в доста необятна степен разнообразни разходни параметри. Опитът да се избегне този тип политически популизъм не съумя. "

По думите му в този момент още веднъж има " наддаване всеки да предлага нещо известно ", като това е било просто отсрочено с един месец.

Няма по какъв начин да избягаме от единодушие по рационалните оферти, които България може да си разреши като стопанска система и страна, счита икономистът.

Заплатите се подвигат в доста от браншовете, тъй че няма по какъв начин да избегнем и въпроса за какво не подвигаме минималната работна заплата, въпросът е с какъв брой, разяснява Богданов.

" Има и противоположният резултат - повдигането на минималната заплата значи и повече доходи от ДОД и осигуровки. Доста би било необичайно да имаме частния бранш, който подвига заплатите някъде със 17% и в това време да имаме политика, която споделя - замразяваме минималната заплата. "

Според Богданов не би трябвало да бягаме " постоянно и по всякакъв начин от промяна в законите, свързани със общественото подкрепяне и другите типове обществени помощи ".

" Там е тематика табу. Никой не желае да пипа и да разбута кошера, по тази причина се опитваме по заобиколни способи да водим обществена политика през данъчната среда ", сподели още Богданов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР