Ние сме в началото на петата вълна, като моите очаквания

...
Ние сме в началото на петата вълна, като моите очаквания
Коментари Харесай

Проф. Георги Попов: Пандемията ще приключи с откриването на ефикасно лекарство срещу Covid-19

Ние сме при започване на петата вълна, като моите упования са в средата на февруари да достигнем пика. Имайки поради бурния метод на разпространяване на разновидността Омикрон, може да се доближи и до над 30 хиляди инфектирани дневно. Скритата заболеваемост е минимум четири пъти по-голяма от формалните данни. Това сподели пред БНР проф. Георги Попов, експерт по инфекциозни заболявания

" Това не трябва да основава предварителна суматоха у хората, тъй като всички тези всекидневно тиражирани числа и данни сътвориха у тях прочувствен срив и меланхолия, което не трябва да се подклажда и поддържа непрестанно. Засега се оправяме сносно с приема на болните. Омикрон се яви в интервала на низходящото развиване на вълната провокирана от Делта разновидността. Но към този момент покачването на заболеваемостта е гладко. Делта разновидността съвсем е претопен, като има известни разлики в лекуването на двата разновидността на SARS-CoV-2. В " Софиямед " вършим PCR проучване, което демонстрира от кой вид е болен пациента и това ни оказва помощ доста в лекуването ", добави медикът.

Сред най-ефективните лекарства за лекуване на Covid-19 са моноклоналните антитела - те се ползват при започване на заболяването и при съответните показания за болния - най-много при тези, които имат разнообразни съпътстващи болести.

Видният инфекционист уточни, че и при Делта разновидността, за разлика от Омикрон, доста сполучливо за лекуване се ползват моноклоналните антитела.

В " Софиямед " с голям триумф това към този момент се прави амбулаторно за пациентите и не се постанова те да остават за болнично лекуване. Вече към 30 такива пациенти сполучливо са излекувани в доболнични условия.

" Това е нещо, което се прави и в малко други лечебни заведения в София. Колеги от провинцията споделят, че имат медикаментите, само че не могат да ги приложат, тъй като не знаят по какъв начин... Но лекуването с моноклонални антитела работи, те блокират вируса и лечението след това е по-лека ", добави проф. Георги Попов.

Той добави, че към този момент са отхвърлени от медицината, посредством огромни мултицентрови изследвания, медикаменти като хидроксихлорохин, няколко антигрипни препарати като ремантадин, както и някои антиретровирусни препарати.

Ивермектинът се ползва съгласно някои протоколи от Съединени американски щати и Канада както за лекуване, по този начин и за профилактика.

" В България направихме широкообхватно многоцентрово изследване и установихме, че има резултат единствено в случай че се приложи в първите два дни ", споделя още професорът.

По думите му в страната може краткотрайно да има дефицит на някои от медикаментите, само че в този момент Министерство на здравеопазването доста гъвкаво и бързо реагира на това.

" В България в границите на общата доставка за страните членки на Европейски Съюз са доставени към 50 хиляди опаковки от двете нови медикаменти против ковид - на " Пфайзер " и на " Мерк ", само че чакаме в най-кратки периоди да се създаде обединен народен протокол за тяхното използване. Те са скъпи, най-вероятно ще могат да се изписват и от персоналните лекари в бъдеще, само че за избран вид пациенти. Ние с интерес следим, че в страните, в които към този момент се ползват, има и избран песимизъм ", съобщи лекарят.

В цялата картина на лекуването на пациентите с ковид, изключително по отношение на това те да не доближават до апаратна вентилация, проф. Попов посочи нещо доста значимо - да не се гледа единствено на протокола за лекуване, а да има самостоятелен метод при лекуването на всеки.

" В това е силата на положителния доктор ", сподели проф. Попов.

По думите му сега инфектирани с Омикрон са най-вече младежи, също и деца, като за няколко дни те се излекуват.

" Лечението е най-вече амбулаторно. Но антигенните проби сега за Омикрон дават много неправилна информация ", предизвести лекарят.

Проф. Попов уточни също, че в случай че инфектираните доближат 30 хиляди дневно, интензивните кревати няма да са задоволителни. И казусът ще е за възрастните и хронично заболели, даже имунизирани с две дози или към този момент преболедували възрастни хора - те ще бъдат наранени от разновидността Омикрон.

За момента интензивните кревати са задоволителни за децата, като педиатрите ни са готови за Омикрон вълната.

" Моето виждане е, че хората ще се разболяват по няколко пъти, само че колкото повече ги " раздрусва ", даже и оздравели толкоз по-зле е за организма, заради резултатите на продължителния Ковид синдром. Ваксините, въпреки че демонстрираха, че не защищават на 100%, въпреки всичко са вид, като отбрана и при възрастните и при младите ", добавя проф. Попов.

Според него имунизацията би трябвало да ни защищити от заболяване, само че такава ваксина за жалост няма сега.

" Тези, които се намират на пазара, се компрометираха, счита още медикът. - И това е по този начин, тъй като наличните в света ваксини не са дълготрайни. Наличните в България са основани против Уханския вид и последващите разновидности. Знаем, че има основана нова ваксина на " Модерна " и " Пфайзер " против Омикрон, само че тя към момента не е достигнала в България. Затова аз се надявам в скоро време да бъдат основани различен вид ваксини, по класическия способ, дълготрайни ваксини, мултифакторни, които с една инжекция ще ни пазят напълно от актуалните и бъдещите разновидности на ковид. "

Според него се работи интензивно в тази посока в света.

" Такава обещаваща ваксина е взаимна разработка на австрийска и френска компании - ваксина против цялостния вирус. Има даже утвърждение от ЕМА. Затова, който се колебае, дано да изчака и приложи тази ваксина. Това е ваксина, създадена по класическите способи, одобрени отпреди 100 години. Другият огромен проблем е да се открие задоволително дейно лекарство против ковид. Когато то се открие, тогава ще победим вируса, не когато имаме ваксини и даже моноклонални антитела ", безапелационен е проф. Георги Попов.

Той чака пандемията да отмине, тъй като като всеки вирус и този ще мутира задоволително и даже да е изкуствено основан, в едни миг ще отслабне и ще се самоунищожи или ще стане ендемичен вирус.

" Заболяването е стръмно покачващо се, само че лечимо и считам, че ще се оправим с тази вълна ", посочи още проф. Попов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР