Ние сме в исторически недостиг на работна ръка. Хората не

...
Ние сме в исторически недостиг на работна ръка. Хората не
Коментари Харесай

Какво говори вашият дрескод за стратегията ви за наемане на работна сила

Ние сме в исторически дефицит на работна ръка. Хората освен не аплайват за свободни работни места, те даже отхвърлят работни места или всеобщо оставят съществуващите. В същото време мениджърите по наемане работят интензивно за възстановяване на разнообразието. От обилие от преимущества до нови тактики за набиране на личен състав, компаниите ползват голям брой подходи, с цел да задоволят непосредствените потребности от работна ръка и дълготрайните цели за наемане. Ето един, който може да помогне и на двата фронта: Откажете се от дрескода.

Наскоро една другарка ми описа по какъв начин ежедневните дрехи от ерата на пандемията са навлезли тройно в нейната процедура. По време на среща на личния състав нейният екип се съгласил, че обличането за работа не е от значително значение. Всъщност комфортните облекла направили работата по-приятна и намалили разходите им за работа там. Същата тази другарка ми показа в различен диалог по какъв начин е помолила детето си да смени облеклото си за изявление в колежа, тъй като съгласно нея трябвало да бъде облечена в класическа рокля, с цел да направи по-добро впечатление.

Тези две разнообразни обстановки демонстрират, че ние към момента свързваме избран външен тип, облекло, цвят на косата и стилове с това да бъдем " впечатляващи ", " професионални "  или да се вписваме в съответна роля. Финанси? Скъп костюм. Техника? Качулка и спортни облекла. Жена, водеща на вести? Рокля. Учител? Без забележими татуировки.

Американците са изключително възмутени от самото разбиране за класови разлики. Реалността обаче е, че към момента има компании, даже цели промишлености, които наемат доста дребен набор от претенденти. Например, до 80% от чиновниците на капиталови банки са извлечени от дребен лист от целеви учебни заведения. " Целеви учебни заведения "  е код за елитни университети, доминирани от доста богатите. Така цикълът безшумно се увековечава.

Разбира се, има смисъл за всяка компания, която се бори с дефицит на работна ръка, да разшири листата си с университети, почтени за набиране на личен състав. Но също по този начин е време да преосмислим дрескода, до момента в който се занимаваме с задачите на личния състав.

НАСА е организация, която работи интензивно, с цел да разшири своя гений от десетилетия. Нейните усилия за DEI (разнообразие, правдивост и приобщаване) са необятни и впечатляващи. Малко прочут образец обаче е, че през 2008 година Лабораторията за реактивни мотори на НАСА издаде записка, в която се споделяше: " Ние отстраняваме дрескода. Стига да не обиди някого, не се колебайте да бъдете това, което сте ", а посланието беше: " Искаме да приложите личността си на работа ". Организацията, синоним на гениалност и иновация, казваше на глас: " Всеки е добре пристигнал тук ". 

Виждаме по какъв начин резултатите на работното място на пандемията и салдото сред професионалния и персоналния живот оставят дълготраен отпечатък върху нашата просвета. Някои считат, че ежедневното облекло на работното място ще бъде едно от тях. Но всекидневието не е единственият маркер за приобщаваща мода. Срещам такива, които в никакъв случай не са се замисляли дали текстурата, цветът или стилът на косата на човек са показателни за способността им да извършват дадена специалност. Но по кое време за финален път сте виждали водещ на вести с нещо друго с изключение на с най-елегантната прическа. 

Един ангел вложител неотдавна ми сподели, че работата в бизнеса е обвързвана с слагане в кутия. Той откри, че предприемачеството е обвързвано с това да мислиш и да бъдеш извън тази кутия, с цел да вдъхновиш нововъведения. Време е най-сетне да се откажем от дрескода и да мислим повече за резултатите, а не толкоз за тоалетите. 

Източник: Мишел Манафи за
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР