Ние сме в една шизофренна ситуация – на национално ниво

...
Ние сме в една шизофренна ситуация – на национално ниво
Коментари Харесай

Карлос Контрера: Ако има избори за Общински съвет, ПП и ГЕРБ ще загубят още повече

" Ние сме в една шизофренна обстановка – на национално равнище ГЕРБ, Демократична България и Политическа партия ръководят цялата страна. Там може, а на общинско равнище се оказва, че не може. Как за по-голямото може, а за по-малкото не може?! " Това разяснява пред БНР Карлос Контрера, общински консултант от Вътрешна македонска революционна организация. 

 

Формирането на ясно болшинство попречва и избора на ръководител на  Столичния общински съвет. На 11 януари ще стане ясно дали ще бъде отблокиран този развой. За тази дата е планувано идващото съвещание на локалния парламент в София. Общинарите към този момент направиха няколко несполучливи опита. Сега от по-малките групи в Общинския съвет оферират формулата за краткотраен ръководител, до момента в който се събере единодушие за избор на непрекъснат. 

 

" През тази седмица бихме могли да създадем един кръг от съвещания. Изходът зависи от това какъв брой ще бъде поляризирано държанието на най-голямата група – ПП-ДБ – Секретен сътрудник. Те би трябвало да отговорят на няколко въпроса. Ключовият е биха ли подкрепили претендент за ръководител на Общинския съвет, който не е от редиците на тяхната група. Това ще даде опция да се уточни фигура, може би от дребните обединения, която да събере нужните 31 гласа поддръжка ", изясни Контрера, който предлага концепцията дружно с проф. Вили Лилков.

 

Не бих определил държанието на ГЕРБ като протест, обясни още той в предаването " Преди всички ". 

 

" Чисто политически те работят разумно. ГЕРБ поддържат тезата, че краткотраен избор на ръководител не е решение, а би трябвало да има ясно болшинство. Но на този стадий това е невероятно ".

 

Карлос Контрера разяснява изразените от ГЕРБ опасения за работа с плаващи болшинства в съвета. 

 

" Ние с проф. Лилков сме дали решение за отбягване на плаващи болшинства. При краткотрайно определен ръководител Председателският съвет, определяйки дневния ред, няма да включва отчети, по които има възражения от която и да е от политическите групи ". 

 

Той изясни, че един ръководител, определен за избран интервал от време, би могъл да работи до приемането на бюджета. 

 

" Още от 30 ноември в залата на Общинския съвет развъртвам тезата за краткотраен ръководител за избран период. Една част от общинските съветници възприемат това да бъде до разглеждането на бюджета. До 15 януари той би трябвало да бъде импортиран и показан за обществено разискване. След това Общинският съвет би трябвало да го прегледа  в период от 45 работни дни. Това значи, че краткотраен ръководител ще може да работи до края на февруари - началото на март. После би могъл да подаде оставка или да продължи до различен период ".

 

Ясно болшинство на този стадий няма по какъв начин да има, тъй като нито една от огромните групи не е склонна да колаборира по някакъв метод с " Продължаваме Промяната ", счита общинският консултант.  

 

" Разглеждането на бюджета не подсигурява неговото приемане, тъй като няма ясно болшинство, което да застане зад този най-съществен документ за Столична община. Но ние сме длъжни да дадем опция Общинският съвет да проработи и да бъдат сложени настоящите въпроси, в това число и тематиката за бюджета, с цел да бъдат разисквани. 

 

Има тематики, които постоянно са били консенсусни, без значение каква е конфигурацията в Общинския съвет. Например подробните устройствени проекти, които са свързани с създаване на улици, изкупуването и отчуждаването на частни парцели за обществени потребности и обществените стратегии. Има задоволително работа. Ще дадем и опция на администрацията да направи оферти ". 

 

Групата на ПП-ДБ-СС към този момент е обединен индивид, само че не е хoмогенен, мисли Контрера. Според него, представителите на " Спаси София “ се оказват " най - огромната спънка за образуването на каквото и да е единодушие с ГЕРБ ". 

 

" Те изрично начертаха червени линии, които не кореспондират с тежестта на цялата им група. Очевидно е, че с 23 общински съветници не можеш да вземеш цялата власт. Това докара и до сгъстяване на позицията на ГЕРБ ".

 

Ситуацията в София сега е пленник на протичащото се в държавата и " евентуално върви тежък подмолен пазарлък сред така наречен сглобка, който включва и систематизиране на министeрства ", уточни Контрера.

 

" Управлението в София е една от разменните монети ".

Той разяснява съмненията, че има предпочитание за осъществяване на частични избори за Общински съвет.

 

" Хипотезата за избори беше вкарана в политическото говорене като чучело. Първо на въоръжение беше взето от Политическа партия. Представителите на ГЕРБ драговолно също прегърнаха теза теза и се плашат взаимно с избори.

Моята оценка е, че ако има избори за Общински съвет, и Промяната, и ГЕРБ ще изгубят още повече "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР