Ние сме тук да отпразнуваме заслуженото и дългоочакваното присъединяване на

...
Ние сме тук да отпразнуваме заслуженото и дългоочакваното присъединяване на
Коментари Харесай

Еврокомисарят Илва Йохансон: Не сме доволни, очакваме пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген

„ Ние сме тук да отпразнуваме заслуженото и дълго чаканото присъединение на България и Румъния към Шенген. Работихме за това дружно, само че не сме удовлетворени, тъй като чакаме и цялостното присъединение на двете страни към Шенген и по сухопътните граници “ – това съобщи европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон на взаимен брифинг със служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов и заместител министър-председателя и министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою.

Йохансон и Предою са на посещение в България по покана на служебния вътрешен министър. По време на визитата си еврокомисарят ще посети Летище София, с цел да се запознае с новата организация по отношение на присъединението на България към Шенгенското пространство.

Преди това бе подписан двустранен Протокол за изменение на Споразумението сред държавните управления на България и Румъния. Документът касае трансграничното полицейско съдействие по наказателни производства.

От 31 март тази година България е член на Шенгенското пространство по въздух и вода. Проверките по въздушните и морските граници отпаднаха след развой, траял повече от десетилетие.

На взаимния брифинг Илва Йохансон означи, че преди два дни Европейската комисия е приела годишния отчет за Шенген, където за първи път са отправени препоръки към Съвета да се ангажира с съответна дата за унищожаване на рестриктивните мерки и за сухопътните граници. Това е ангажимент на Белгийското председателство, уточни Йохансон и добави, че въпросът ще бъде разискван на Европейския съвет през юни.

Румънският вицепремиер и вътрешен министър Каталин Предою отбеляза, че предходната година е било реализирано „ в действителност значимо решение “ и че би трябвало да се продължат тези стъпки и през 2024 година

„ Трябва да използван решението, което беше взето в края на 2023 година, ограниченията, които са свързани с миграцията, с битката с проведената престъпност, би трябвало да продължат “, разяснява още Предою, представен от Българска телеграфна агенция. Румънският вътрешен министър подчерта, че през днешния ден България и Румъния честват взетото решение, само че би трябвало да продължат напъните „ за положителното на нашите жители “ през 2024 година „ да завършваме този европейски план “ и „ да разтеглим границите и присъединението на двете страни към всички шенгенски граници “.

„ Щастлив съм, че дружно можем да отбележим присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство. Това е изключителна значима стъпка и за двете страни, за която работим неотменно, поредно и взаимно от самото си присъединение към Европейския съюз “, съобщи от своя страна служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

„ С наслаждение посрещнах в Министерството на вътрешните работи заместител министър-председателя и министър на вътрешните работи на Румъния Мариан-Каталин Предою “, написа по-рано във Фейсбук Калин Стоянов.

„ Успешното ни двустранно съдействие ни прави мощни сътрудници в района и в Европейския съюз. Заедно и с поддръжката на Европейската комисия  постигнахме голяма крачка за двете страни – отпадане на контрола по морски и въздушни граници “, добави Калин Стоянов. „ С сътрудника Предою споделяме твърдата позиция, че и за нашите две страни, и за Европа е значимо до края на 2024 година България и Румъния да бъдат членки на Шенген и по суша. България и Румъния ще продължат да способстват за сигурността на Европейския съюз “, написа още той.

Относно визитата на европейския комисар по вътрешните работи, Калин Стоянов показа: „ Огромна чест за мен е, че през днешния ден в Министерство на вътрешните работи по моя покана е еврокомисар Илва Йохансон. Използвах опцията персонално да ѝ благодаря за отдадеността на идеята България и Румъния да бъдат пълноправни членки на Шенгенското пространство. Визитата на комисар Йохансон и министър Предою е сериозен знак както за постигнатото досега, по този начин и за това, което следва да реализираме дружно. Отдавна България и Румъния покриват критериите за участие в Шенген и от 31 март 2024 година към този момент имаме вътрешна шенгенска граница. Двете страни са добре готови за идната стъпка. Българските и румънските жители заслужават да могат да се придвижват свободно, както останалите жители на Европейски Съюз “.

э

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР