Ние сме срещу тенденцията България и страните на първа линия

...
Ние сме срещу тенденцията България и страните на първа линия
Коментари Харесай

Румен Радев се срещна с унгарската си колежка Каталин Новак, обсъдиха миграцията и Шенген

Ние сме против наклонността България и страните на първа линия да се трансфорат в буферни зони като лагери за незаконна миграция. Това сподели президентът Румен Радев след срещата си с унгарския държавен глава Каталин Новак, която е на държавно посещаване у нас, съобщи Българска телеграфна агенция.

Радев сподели това в отговор на журналистически въпрос дали страната ни получава поддръжка от Европейската комисия за подсилване на сухопътната ни граница с Турция.

Той изясни, че България получава поддръжка по линия на Frontex - по линия на наличието, и по линия на техническо съоръжение за наблюдаване и запазване на границата.

Вече изпратихме в Европейската комисия вижданията на България и нужните финансови планове, тъй че да се усъвършенства доста защитата на българската граница. Предлагаме да се построи солидна ограда, която ще понижи до най-малко опцията за незаконно влизане на територията на Европейски Съюз, съобщи Радев и добави, че все още този метод не се приема от Европейска комисия.

 Снимка: БТА

Според него е добре, че има подготвеност за помощ в разнообразни механически средства за наблюдаване и запазване на границата, само че те не би трябвало да вървят дружно с смяна в метода и европейската политика във връзка с незаконната миграция.

 Снимка: БТА

Защото когато имаме още по-добри механически средства за наблюдаване и защита, които ще записват навлизане вътре на територията на Европейски Съюз, остава въпросът, откакто тези хора обхванат и към този момент в доста по-голяма степен това незаконно прекосяване ще се установи на границата, какво вършим с тези хора, уточни Радев.

Той изясни, че те ще бъдат регистрирани, само че попита какво ще се случи с тях по-късно.

Президентът Радев означи, че съществена тематика на диалога му с унгарския държавен глава са били миграцията и Шенгенското пространство.

 Снимка: БТА

Той благодари за поддръжката на Унгария дружно двете страни да търсят способи за повече взаимност, правдивост в тази политика и по-силна защита на границите.

Радев благодари и за поредната дейна политика на Унгария за участието на България и Румъния в Шенген. Това е значим приоритет за нашата страна. Ние работим интензивно на всички равнища на дипломацията, покрили сме всички критерии и то от дълго време и имам вяра, че с поддръжката на Унгария и всички наши сътрудници в Европейски Съюз и европейските институции, ние ще можем да се присъединим към Шенгенското пространство още тази година, означи Радев.

Вижте всички фотоси ТУК> > >

По думите му задържането на България и Румъния отвън Шенген значи стопански загуби по време на рецесия, освен за нашите две страни, само че и за целия Европейски Съюз.

От своя страна Новак съобщи, че България би трябвало да бъде колкото се може по-бързо член на Шенгенския контракт.

По думите ѝ това е в интерес освен за българите, само че и за всички членове на Европейския съюз.

Европа направи неприятен избор и взе неприятно решение, когато не даде своя позитивен отговор за присъединението на България и Румъния към Шенген, съобщи Новак.

 Снимка: БТА

Относно незаконната миграция тя съобщи, че Унгария и България са гранични страни и означи, че незаконната миграция се разраства.

Малко по-рано с публична гала на площад " Св. Александър Невски " посрещнаха президента на Унгария Каталин Новак. Там унгарският президент отдаде респект пред паметника на Незнайния войник., прибавя Българска телеграфна агенция.

 Снимка: БТА

В рамките на визитата ще бъдат разисквани вероятностите за следващо разширение на двустранното съдействие в областта на стопанската система, енергетиката, вложенията, културата, както и настоящи тематики от европейския и районния дневен ред.

 Снимка: БТА

По време на визитата си у нас президентът на Унгария ще се срещне със служебния министър-председател Гълъб Донев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР