Ние сме склонни да гледаме на успеха като на един

...
Ние сме склонни да гледаме на успеха като на един
Коментари Харесай

Не вярвайте в тези митове за успеха!

Ние сме склонни да гледаме на триумфа като на един тип персонална победа, като на нещо, което би трябвало да реализираме, с цел да могат другите да схванат, че към този момент изкарваме повече пари или пък че сме достигнали несъмнено равнище на власт и престиж.

Истината за триумфа е малко по-сложна.

След като постигнете нещо значимо и съумеете да се задържите на върха за по-продължителен интервал, като да вземем за пример да основете компания или пък да достигнете до лидерска позиция във компанията, в която работите от години, вие получавате краткотрайно чувство за задоволеност и удовлетворение. За малко вие се чувствате в действителност удовлетворени от вашия живот и от това, което сте постигнали. Въпреки това обаче персоналният триумф доста постоянно е за сметка на хората към вас – на вашите близки и другари. Още повече, доста постоянно той не е толкоз изпълващ и логичен, колкото очаквате. Причината за това са няколко мита за властта и триумфа, които основават у нас неправилна визия за техния резултат върху живота ни. Ето и няколко от най-често срещаните:

1. Парите носят благополучие

Нека стартираме за може би най-базовият мит от поредицата. Макар че това е мантра, повтаряна от голям брой от най-богатите хора на планетата и най-успешните бизнесмени, най-ценните прекарвания в живота нормално нямат нищо общо с парите и благосъстоянието. Може да не сте съгласни за с тази оценка, само че най-добре е да попитате родител, който е гледал по какъв начин неговото дете пораства и се трансформира в мъж или жена, човек, който е съумял да открие своята половинка в живота и от дълги години двамата са неразделни, или пък някой, който е решил да се отдаде на битката против бедността и да оказва помощ на колкото се може повече хора в неравностойно състояние. Шансовете някои от тези хора да ви кажат, че парите носят благополучие, не са изключително огромни. В дълготраен проект връзките ни с хората са нещото, което настина може да даде смисъл на живота ни и да ни направи щастливи.

 2. Човек се усеща по-добре, когато е по-успял от другите

Аз имах вяра, че персоналният ми триумф е най-важното нещо, към което би трябвало да се стремя. Мислех, че в случай че един ден съумея да се изскача до върха на корпоративната стълбица и да покажа на всички останали, че съм съумял в живота, най-сетне ще намеря смисъл и задоволство от това, което върша. След време обаче осъзнах, че персоналният ми триумф не ме кара да се усещам толкоз добре, колкото когато виждам по какъв начин моят екип разрушава бариери и реализира даже невъзможното. Истината е, че сега съм в подобен интервал от моя живот, в който концепцията за персоналния професионален триумф е изгубила изцяло своя сексапил. В последна сметка несъразмерния фокус върху егото води до игнориране на занемаряване на света към нас.

3. Властта е висшият знак за триумф

Хората, които стартират личен бизнес или доближават висока управителна служба в компанията, за която работят, могат да потвърдят, че властта не носи удовлетворението, което очаквате от нея. Честно казано  нещата,  през които минава човек, с цел да я получи, в доста случаи не си заслужават. Стресът и натоварването, разрушените другарства и връзки, изгубеното време, което не сте прекарали с децата си, не могат да бъдат обезщетени от възприятието на власт.  Когато сте на смъртния си одър няма да си спомните за позицията, която сте достигнали в кариерата си. Нещата, за които ще си мислите в този миг, са по какъв начин сте отгледали децата си, по какъв начин сте помагали на хората към вас и по какъв начин сте се държали с половинката си.  

4. Останалите би трябвало да се провалят, с цел да мога аз да бъда сполучлив

Интересното при персоналния триумф е, че в доста случаи той в действителност изисква от вас да  „ счупите няколко яйца, с цел да извършите омлет. Личният триумф обаче не е нито единственият вид триумф, нито най-удовлетворителния. Чувството, което човек изпитва, когато той може да показа триумфа си със своя екип не може да бъде съпоставено с нищо друго.

5. Успехът е безконечен

Това е може би най-голямата илюзия от изброените дотук. Дори и в профил да наподобява, че някои е на върха и че няма метод той да падне от него, това не значи, че живота на този човек не е изпълнен с провали, загуби и разочарования. Тези неща са неизменима част човешката природа, без значение от това какъв брой сте сполучливи. Рано или късно човек пада от върха, въпросът е дали към вас ще има хора, които да ви заловен.  

.................

Джон Брандън за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР