„Ние сме съмишленици по всички теми, които ни обединяват. Първата

...
„Ние сме съмишленици по всички теми, които ни обединяват. Първата
Коментари Харесай

Кирил Петков в Сърбия: Ние сме съмишленици, обсъждаме единен пазар за природен газ на Балканите

„ Ние сме съидейници по всички тематики, които ни сплотяват. Първата точка, която обсъдихме, е свързаността сред нашите страни. Газовата ни съгласуваност със Сърбия ще бъде приоритет “. Това съобщи българският министър председател Кирил Петков на брифинг след срещата си със сръбският си сътрудник Ана Бърнабич.

" За района е доста значимо да има оптималната съгласуваност и да сме сигурни, че всички синергии сред двете ни страни сме съумели да ги отключим “, означи Петков.

Двамата са разискали основаването на обединен газов пазар на Балканите, който да включва също и С. Македония и Гърция. Чрез това обединяване всички страни ще могат да договарят по-добри цени с доставчиците.

“За да имаме непоклатимост в енергийната сфера и самостоятелност би трябвало да обединим размерите на ползване на газ, с цел да може дружно да преговаряме за по-добри цени. Това ще ни даде и по-добри цени по съперници условия и по-голяма диверсификация. Едновременно с това потенциала и опциите за създаване на общи мощности, и вложения в нуклеарната сфера, изключително, в случай че България успее да направи такива в АЕЦ " Козлодуй ", можем да разделим риска, разяснява Петков.

Обсъдихме и деескалацията сред Русия и Украйна с потреблението на всички дипломатически подходи. Надяваме се Руската федерация да съблюдава интернационалното право, тъй като това е значимо за района, сподели още българският министър председател.

Когато приказваме за взаимния пазар, считам, че това е забележителна самодейност. Ако имаме подобен, ще работим по-бързо и по-ефективно. Затова си мисля, че можем да мислим и за взаимен енергиен пазар, както и за сила от възобновими източници. Така силата ще стане по-евтина и за жителите и за бизнеса. Не бих говорила единствено за газови пазари, а въобще за взаимни енергийни пазари, безапелационна бе Бърнабич. Тя настоя, че това би трябвало да остане приоритет и след изборите в Сърбия.

Целият план да бъде приключен до юни 2022 година, като се веселя, че и Гърция го сложи като приоритет, тъй като той сега се строи от тяхна компания и всяка седмица се чуваме за напредъка по плана. Така ще имате достъп да полутечен и азерски газ, сподели Петков.

Г-жа Бърнабич сподели, че в случай че има някакви промени с българското малцинство в Сърбия, да й се обадя непосредствено. Аз ще се срещна с българите в Сърбия, с цел да обсъдим и благодаря, че в случай че има и най-малкия проблем, той ще бъде изчистен, сподели още Петков. Той изясни с Бърнабич са се разбрали да има двустранна икономическа среща, а всеки министър да направи лист със задания, които да бъдат свършени.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР