Ние сме против забраната за внос на украинско зърно понеже

...
Ние сме против забраната за внос на украинско зърно понеже
Коментари Харесай

Производител: Забраната за внос на украинско зърно неминуемо ще окаже влияние на цената на олиото

Ние сме срещу възбраната за импорт на украинско зърно тъй като не са ясни задачите и последствията. Те не се проучиха авансово дали тази възбрана ще окаже някакъв резултат на цените на слънчогледа.

Това сподели пред Euronews Bulgaria Яни Янев, ръководител на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

Няма да е положително въздействието на възбраната. При нас към този момент мощностите са огромни, настрана се разви още един бранш забеления слънчоглед, тъй че ние разчитаме и на вноса, с изключение на на българския слънчоглед. Сключваме контракти за 2-3 месеца напред. Все още не можем да добием слънчоглед от българския пазар на естествени, работещи цени. Затова се и натрупаха количества българска суровина на склад.

 
Ако бъде стеснен вносът и не можем да добием слънчоглед от българския пазар, може да се наложи и прекъсване на произвеждане. Ако се добие слънчоглед на непазарни цени, неизбежно това ще окаже въздействие и на цената на олиото на вътрешния пазар.
Почти 90% от продукцията ни е предопределена за износ.

Производителите на слънчоглед изчакваха по-добри цени и поради това се стигна до тази обстановка.

Принудени сме да се конкурираме с украинските и съветските преработватели, само че украинският слънчоглед при нас е претрупан с високи транспортни разноски.

 
Не бихме могли да дадем цена, която не дава опция да продадеш продуктите. Никой не желае да продава на загуба.
Надяваме се тази възбрана да отпадне и да купуваме на естествени цени. Винаги даваме преимущество на българския слънчоглед. Около 85% от цената на олиото съставлява цената на слънчогледа.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР