Ние сме на страната на гражданите, на смелите жени в

...
Ние сме на страната на гражданите, на смелите жени в
Коментари Харесай

Джо Байдън за протесстите в Иран: Жените трябва да могат да нося това, което искат, за бога

„ Ние сме на страната на жителите, на смелите дами в Иран ", съобщи американският президент Джо Байдън и означи, че е мощно впечатлен от продължаващите митинги в страната, съобщи Франс прес.

 

Байдън сподели, че е изумен от протестното придвижване, провокирано от гибелта на младата иранка Махса Амини. " Тя отприщи в Иран нещо, което съгласно мен няма да стихне още дълго, дълго време ", акцентира той при посещаване през вчерашния ден в Калифорния.

 

Байдън дойде в град Ървайн, Южна Калифорния, с цел да произнесе тирада на напълно друга тематика - цената на опазването на здравето в Съединени американски щати. При типа на група стачкуващи, издигащи плакати с текст " Свободен Иран ", обаче той обърна внимание първо на митингите, избухнали в Иран след гибелта на 16 септември на иранската кюрдка Амини, три дни след арестуването й нравствената полиция за нарушение на нормите за облеклото.

 

Жените " би трябвало да могат да нося това, което желаят, за бога ", съобщи Байдън. " Иран би трябвало да постави завършек на насилието против личните си жители, които просто се употребяват от главните си права ", добави той.

 

Освен президента поддръжката си за митингите в Иран показаха през вчерашния ден държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, който се срещна с представители на иранската диаспора в страната, и вицепрезидентката Камала Харис, поканила актрисата и активистка Назанин Бониади.

" Присъстваме на нещо удивително в цялата страна и то е управлявано най-вече от дами и младежи ", съобщи Блинкън.

 

Харис, на собствен ред сподели, че смелостта на тези дами е въодушевила както нея, по този начин и целия свят, и даде обещание на Бониади съдействието на Вашингтон, " с цел да се подсигурява, че тези значими гласове ще бъдат чути, в това число посредством улеснение на достъпа до интернет " в Иран.

 

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР