Ние сме на ръба на въоръжен конфликт заради действията на

...
Ние сме на ръба на въоръжен конфликт заради действията на
Коментари Харесай

Бърнабич: На ръба сме на въоръжен конфликт в Косово

Ние сме на ръба на въоръжен спор поради дейностите на Прищина, сподели министър председателят на Сърбия Ана Бърнабич, представена от „ Данас “.

 

Като причина за това тя акцентира " едностранните дейности на Прищина ", а на съвещанието е поканила и неправителствени организации, които е помолила да приказват за " мъченията, претърпени от сърбите в Косово ", съобщи „ Перископи “.

Тя добави, че юристът на задържания някогашен член на косовската полиция Деян Пантич не е могъл да се свърже с клиента си 12 дни. „ Това е повода за слагането на барикади в северната част на Косово “, сподели Бърнабич.

След изявленията за въоръжен спор, Бърнабич заприказва за мир.

" В този миг всеки би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да резервира мира. "

По-рано тази заран Бърнабич сподели тази, че изказването на немския дипломат в Косово, че барикадите, сложени от протестиращи сърби в Северно Косово, са противозаконни и би трябвало да бъдат отстранени до Коледа, е " брутално и жестоко ", съобщи Танюг.

Косовските сърби се борят почтено и не се поддават на провокации, тъй че оказват помощ и на Белград да употребява всички дипломатически средства, с цел да се опита да се бори за мир и за главните им човешки права, сподели Бърнабич.

" И на всичко от горната страна имаме бруталните и груби изявления на немския дипломат в Косово, който ни изпрати най-малко пет значими известия във вчерашното изявление. Първото е, че барикадите са противозаконни. Незаконно е, че сърбите желаят да се ползва Брюкселското съглашение и да се сътвори Съюз на сръбските общини. Второто обръщение е, че барикадите би трябвало да бъдат отстранени, тъй като идва Коледа. Не разбирам за какво? Свети Никола, който е също толкоз значим за доста сърби, също пристигна, тъй че нищо не се е трансформирало ", разяснява Ана Бърнабич.

Тя добави, че е явно, че католическата Коледа е значима за немския дипломат, тъй като може да се прибере да си почива и по тази причина барикадите го тормозят.

Бърнабич сподели, че би било редно да изясни коя Коледа, тъй като има забележителна разлика във времето сред, както тя сподели, нашата и тяхната Коледа и добави, че към сърбите няма даже най-малко почитание.

Според Бърнабич интернационалните институции не се интересуват за какво са сложени барикадите и къде са всички задържани сърби.

" Следващото известие, което чух, е, че настояването, както се сподели - настояването на Александър Вучич, макар че държавното управление стои единомислещо зад него, за връщане на сръбските сили в Косово, е безусловно неуместно и недопустимо. На това искане би трябвало да бъде отговорено от КейФОР, те не са дали отговор, само че немският дипломат споделя, че това искане е недопустимо. Кой е той, че да излиза да приказва какво е или не е в сходство с Резолюция 1244 ", попита Бърнабич.

" Четвъртото обръщение, което немският дипломат ни насочи през вчерашния ден, е, че Съюзът на сръбските общини би трябвало да бъде в сходство с конституцията на Косово. Ако нещо не е в сходство с конституцията на Косово, тогава за какво преговаряме за него? Не, и те знаят, че съгласно Брюкселското съглашение не е по този начин ", уточни още сръбският министър председател.

По думите на Бърнабич петото обръщение е, че Германия поддържа Прищина.

" Те споделиха, че Германия изцяло застава зад Прищина по всички точки ", сподели Бърнабич. " Сега виждаме, че това е немската политика и косовският министър председател Албин Курти има сериозна поддръжка от Германия ", добави тя.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР