Ние сме много далеч от масовото ваксиниране. Виждате, че общо

...
Ние сме много далеч от масовото ваксиниране. Виждате, че общо
Коментари Харесай

Мангъров: Много далеч сме от масовото ваксиниране. По този начин се държат с животните в свинефермите

„ Ние сме доста надалеч от всеобщото имунизиране. Виждате, че общо в страната до момента са сложени към 120 хиляди ваксини, като две дози са сложени на към 27 хиляди души. През вчерашния ден са сложени към 11 хиляди ваксини. Тоест ние сме доста надалеч от това, което се назовава всеобща имунизация. Това, което се случи – даде се опция на всички да се имунизират, се направи, тъй като тази скица с другите етапи, с другите контингенти, които трябваше да се ваксинират, тя просто не проработи заради липса на предпочитание от страна на тези, които трябваше да се имунизират. В момента нещата се отпуснаха и пред центровете се подредиха всички тези, които доста напират да се ваксинират по разнообразни аргументи – множеството от боязън “.

Това сподели доцент Атанас Мангъров в изявление за ФАКТИ. Свързахме се с него, с цел да приказваме за свободното имунизиране против Covid-19 у нас, което стартира преди няколко дни.

„ Ваксинацията, без значение каква е тя, не съставлява просто едно убождане. Всичко, което се случва след ваксина цията е отговорност на този, който я прави. Това не е просто едно боцкане и преди един човек да се имунизира, той би трябвало да бъде прегледан обширно – какво е положението му, има ли, няма ли някакви болести, фебрилен ли е сега или не. Така се постъпва, когато се вършат ваксини на децата, само че това са общите правила, които се ползват при правене на ваксини. Човекът би трябвало да бъде прегледан. Поставянето на ваксина на един човек значи преди този момент да го прегледаш “, разяснява той.

„ Преди ваксина ция би трябвало да се направи лекарски обзор, с който да се реши дали индивидът е кадърен да се имунизира. По този метод, както в този момент, имунизират животните в свинефермите – идва ветеринарният доктор или неговият асистент и стартират да боцкат наред. Не бива да е по този начин. Силно се надявам да не е по този начин, само че мощно ме съмнява “, сподели още той.

Относно това дали поучава хората да се имунизират, доцент Мангъров сподели: „ Аз бих посъветвал всички хора, които се опасяват, че може да се разболеят или се опасяват, че в случай че се разболеят, ще го прекарат по-тежко, всички, които живеят от месеци в непрестанен боязън, просто да отидат и да се имунизират, с цел да се завърши с това ненормално положение, в което те се намират. Но всеки човек би трябвало да намерения и да вземе решение за себе си. Неслучайно на всеки, преди да го имунизират, му се дава да подпише осведомено единодушие. В тази бланка, която се дава, се споделя, че той е осведомен с всички условия по отношение на основаването на имунизациите, с това, че са утвърдени от Европейската комисия, с това, че той в последна сметка взима лично решение и поема отговорността за това, което се случва с него след имунизацията “.

На въпроса можем ли да заключим, че първичният ваксина ционен проект се е провалил, той отговори: „ Да, тъй като в случай че се караше по този проект, пред имунизационните кабинети щеше да има доста малко хора. Сега се пуснаха всички, които желаят да се имунизират и най-напористите, най-зажаднелите за ваксина отидоха и се имунизираха. Според мен обаче това въобще не отразява желанието на популацията за ваксина ция. По данни на персоналните лекари към 20-30% от хората в техните листи са се записали в описите за имунизация - на някои места повече, на други по-малко, мъчно е да се дадат точни данни. Фактът, че се даде опция на всеки, който желае, да се имунизира, докара до това, че всички, които имат предпочитание по разнообразни аргументи го вършат. Обикновено обаче тези аргументи са не медицински - на тези опашки виждах млади и здрави хора, които би трябвало да се имунизират най-последни “.

Причината на ръководещите и НОЩ да оставят ваксина ционния проект и да стартират свободно имунизиране, съгласно доцент Мангъров е „ страхът, че нещата няма да се случат по този начин, както са замислени “. „ Ние ще продължаваме да бъдем последни по имунизиране, тъй като сега са направени към 120 хиляди дози, като два пъти са имунизирани към 27 хиляди души. Всички останали са имунизирани единствено по един път, имат – както се споделя на диалект, единствено по една игла. С тези темпове няма да се случи скоро “, сподели още той.

В края на диалога доцент Мангъров разяснява цялостната конюнктура с Covid-19 у нас: „ Вижда се, че процентът на новозаразените остава почти еднакъв. Леко нараства броят на приетите в болница, само че в това няма нищо чудно в случай, че хората се опасяват и всеки, който се болести, хуква към болница. Броят на хората в интензивните браншове е почти еднакъв. Обикновено в събота и неделя се вършат по-малко проби и надлежно се намират по-малко инфектирани. В другите дни, когато се вършат по 12-13 хиляди теста, се откриват много повече, само че в последна сметка процентът на новозаразените остава еднакъв и той е някъде сред 8 и 10-11% “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР