Ние сме малка държава. Едно отговорно правителство, дори и един

...
Ние сме малка държава. Едно отговорно правителство, дори и един
Коментари Харесай

Проф. Мария Пиргова: Превърнахме политиката в покупко-продажба, в пазар

Ние сме дребна страна. Едно отговорно държавно управление, даже и един виновен юношески екип. Дори, примерно, в случай че зад Васил Терзиев застанат хора, които не желаят да печелят пари и да бягат от България, могат да се създадат промени първо в опазването на здравето, където там е най-тежкият, съгласно мен проблем и нашето демографско положение. Това сподели за аудиокаста " Това е България " на " Фокус "   проф. Мария Пиргова, учител в Софийския университет " Свети Климент Охридски “.

" Второ, в образованието, и по-късно към този момент да си създадем инфраструктурата, да престане да се краде. Това може да се направи от един юношески екип. Ами да се заловен Васил Терзиев и Ваня Григорова, и да работят. Ние сме сега един огромен град от 5-6 милиона души. И сме извънредно разединени, само че българинът се храни от земята, храни се от бурканите, храни се не толкоз от пазарната стопанска система. Как да имаме ляво, откакто сме, примерно на Запад служащите свърши заплата и би трябвало да излезеш на улицата, няма къде. Докато при нас, отиваш на село и има къде. Тоест, всички тези особености са фактори в нашата политика, които ние би трябвало да разбираме. И които, съгласно мен, поради които не би трябвало да се наскърбяваме непрестанно, и да се подценяваме. Да, ние би трябвало да изкореняваме избрани неща със съзнанието, че сме си общественост, и че сме нужни едни на други. Защото какво направиха нашите бизнесменси в последно време? Унищожиха трудовия пазар, просто тъй като минималната заплата била висока и хората избягаха. И в този момент те нямат работна ръка и реват. Ами, извинете, само че в случай че вие сте предприемачи, вие би трябвало да си отглеждате служащите, които да работят за вас. Така че лявото и дясното не са в безспорни несъгласия ", разяснява още тя.

Не са по този начин антагонистични, безапелационна бе проф. Пиргова.

" Сега да вземем за пример, доста неприятно е разискването на новия бюджет, в който на всяка втора дума се споделя, че пенсиите са огромни, пенсиите водят до недостиг, пенсиите водят до заеми. Извинете, ние унищожаваме, ние сме създали геноцид на потомство хора, работили. Така че тук, някак си сме изгубили възприятието, че сме общественост и взаимно си пречим и крадем ", добави преподавателят. 

" Аз на локалните избори видях по-сериозна интензивност от хората. Макар че доста малко хора излязоха да гласоподават, само че хората демонстрираха много повече сензитивност да се осведомят, да реагират, да се ядосва. Апатията не беше такава, каквато на парламентарните избори, които в последно време вършим ".

Превърнахме политиката в покупко-продажба, в пазар, безапелационна бе тя.

" И до момента в който е по този начин, няма да имаме нито национална общественост, ще обедняваме. Защото политиката е скъпо нещо, когато нямаме политика, която да ни пази, нас ни обират. Нашите олигарси си мислят, че имат пари, те просто са едни сиромаси, спрямо тези в близост. И се бутат там, купуват си самолети сякаш, не знам си какво. Но не знам, нека се родят младежи, които...  Аз мисля, че те са се родили, тъй като ние сега консумираме младото потомство, което 90-те години израсна, а то израсна много безпризорно - с комплицирани държавни политики, с комплицирани родители. Сега виждаме, че родителите към този момент си хващат децата и ги водят на спорт, на език, изобщо търсят други пътища. Но не виждам никой да възпитава общественост. Значи англосаксонците са мощни с това, че имат схващане за общественост, схващане за общинска политика. Най-силната комунална политика е в Англия. А ние приказваме срещу това ", сподели още проф. Мария Пиргова.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР