Ние сме категорично против боеприпасите за Украйна, тъй като мислим,

...
Ние сме категорично против боеприпасите за Украйна, тъй като мислим,
Коментари Харесай

Проф. Гечев: Този бюджет няма достатъчно силна връзка с развитието на българската икономика

„ Ние сме изрично срещу боеприпасите за Украйна, защото мислим, че тези проблеми се вземат решение с мирни средства. Когато се нарушават мирните средства, се стига до война ” Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” проф. Румен Гечев в ефира на Bulgaria On Air.
Той изрази неодобрението си към дейностите наминистъра на защитата Тодор Тагарев: “Както виждате, лека-полека, стартират да ни приготвят и за други участия, макар декларациите на министъра на защитата. Новият министър на защитата е доста нападателно надъхан, съгласно неговите биографични данни. Други данни демонстрират, че той ясно се е самоопределил за кого работи. ”
“Този 3% бюджетен недостиг стана някакво фантастично число. Няма ранглиста по бюджетен недостиг за страните по света. Това е просто един от многото индикатори. Няма никакво значение, дали дефицитът е невисок, в случай че народът умира от апетит. Да не се сравянваме с Германия, Испания и Португалия, да се съпоставим с Румъния -  съседката ни за последните 4 години поддържаше 7-8-9% недостиг, като поддържаше и напредък от 5-7% в действително изражение. Румънците имат по-високи пенсии, по-висока междинна работна заплата, по-висока минимална, по-голямо Брутният вътрешен продукт на човек от популацията ”, съобщи социалистът.
“Във всяка страна се вземат решение въпросите - първо, стигат ли средствата за финансови разноски и стопански напредък. Има ли връзка този бюджет с растежа? Ние твърдим, че няма задоволително връзка ”, добави проф. Гечев.
Той подлага на критика неизползването и бавенето на парите по Плана за възобновяване. Според него, това е една от аргументите дефицитът да е невисок - защото към момента не сме усвоили средствата.
Според социалиста, ръководещите политици са си сложили цел непременно да влезем в Еврозоната през 2024 година: “Къде е казано, че ние би трябвало да подчиним виталния стандарт на България, би трябвало да изпълняваме външнополитически поръчки, единствено и единствено да поддържаме някакъв недостиг? ”, означи той и продължи: “За страната ни се дават специфични условия за влизане в Еврозоната, както в този момент за Шенген. Те накараха България първо да влезе в банков съюз, а по-късно в чакалнята за Еврозоната. За всички други страни беше противоположното. ”
По тематиката за повишението на пенсиите, проф. Гечев още веднъж изрази песимизъм. Той загатна, че швейцарското предписание е признато още от Тройната коалиция, а актуалното държавно управление просто вкарва решения от предходни кабинети. Според него, 12% нарастване са незадоволителни, защото инфлацията за последните две години е 22%.
“В българските бюджети от доста години насам има разминаване с европейските практики. Управляващите ще поддържат дял на бюджета на България в Брутният вътрешен продукт, който ще се задържа към 40% от Брутният вътрешен продукт. Средно в Еврозоната и Европа е 50%. Каква е тая разлика от 10%? Това са 18 милиарда лева, които биха могли да бъдат употребявани за обучение или медицина ”, съобщи Гечев.
За край социалистът показа: “От Българска социалистическа партия желаеме България да прави европейски бюджет. Минималната работна заплата и пенсиите би трябвало да порастват с по-голям ритъм. Но с цел да стане всичко това, не желаеме да стане единствено за сметка на задължения или на недостиг. Ние желаеме стопански напредък. Известно е, че най-хубавата обществена политика е да има напредък на българската стопанска система. Този бюджет няма задоволително мощна връзка с развиването на българската стопанска система. ”
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР