Ние сме изправени пред един много сериозен процес. Ще се

...
Ние сме изправени пред един много сериозен процес. Ще се
Коментари Харесай

Заев: Ще направим всичко за подкрепа в парламента, при провал - избори

Ние сме изправени пред един доста сериозен развой. Ще се опитаме да подсигурим две трети болшинство в Народното събрание. Това сподели македонският министър председател и водач на ръководещата партия Зоран Заев след съвещанието на Изпълнителния комитет (ИК) на Социалдемократическия съюз (СДСМ), съобщи БГНЕС.
Заев отхвърли да отговори на въпроса " дали е имало връзка с опозицията ", само че акцентира, че в случай че не се реализира съглашение за приемането от Народното събрание на конституционните промени, тогава ще има избори. " Държавата е изправена пред един сериозен развой. Нашите позиции са известни. Ще се опитаме с депутатите. Ще създадем всичко допустимо и не бих желал да давам повече детайлности по този въпрос ", сподели още Зоран Заев.
След съвещанието министърът на земеделието Любчо Николовски заяви, че " ИК е упълномощил ръководителите на СДСМ и на ПГ Зоран Заев и Томислав Тунтев да подхващат всички нужни крачки за подготовката на предварителни парламентарни избори ".
" Огромното болшинство, над 90 на 100 от гласувалите в референдума, поддържаха Договора с Гърция и участието на Македония в Европейски Съюз и НАТО. При тази ясно изразена воля на жителите депутатите би трябвало да последват гласът на болшинството от над 600 000 души за ускорение на процесите за участието ни в Европейски Съюз и НАТО. Ако това не стане и ВМРО-ДПМНЕ продължава да стопира бъдещето на жителите и да тласка страната ни към бездна, тогава има единствено едно решение - неотложно осъществяване на предварителни парламентарни избори. Никой не би трябвало да се надява да получи прошка. Това е еден доста сериозен въпрос за бъдещето на страната и нейните жители ", се споделя в формалното известие на ИК на СДСМ.
В същото време се организира и съвещание на Изпълнителния комитет (ИК) на ВМРО-ДПМНЕ. Заместник-председателят на партията Александър Николовски заяви, че " ВМРО-ДПМНЕ не признава резултатите от референдума и счита, че Договорът от Преспа е политически мъртъв ". " За ИК на ВМРО-ДПМНЕ референдумът е несполучлив, тъй като в него участваха единствено 36 на 100 от гласоподавателите, които показаха ясната си воля против този контракт ", акцентира Николовски. По отношение на провеждането на предварителни парламентарни избори той сподели следното: ВМРО-ДПМНЕ желае авансово да се образува служебно държавно управление с мандат от 100 дни.
" Това значи оставка на Зоран Заев, Оливер Спасовски и Царовска. В служебния кабинет вътрешният министър и този на обществената политика би трябвало да бъдат от ВМРО-ДПМНЕ. Това е изискването за почтени избори ", сподели още Александър Николовски. Според него " парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ е единна ".
За да бъдат гласувани измененията в Конституцията според Договора от Преспа за смяна на името са нужни 80 депутатски гласа в 120-местния македонски парламент. В момента ръководещата коалиция разполага със 71 депутати.
На днешното съвещание на ИК на ВМРО-ДПМНЕ не взе участие зам.-председателят на партията Митко Янчев. Той гласоподава на референдума в неделя. В същото време стана ясно, че ИК е освободил Петър Богоевски от позицията на зам.генерален секретар на партията. Богоески е един от водачите на реформаторите във ВМРО-ДПМНЕ. Групата на реформаторите взе участие в референдума.
" Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) избира въпросът за измененията в Конституцита да бъде решен в Народното събрание. Все още има опция да достигнем до 80 депутаски гласа. Ние смятахме, че не е належащо да се организира референдум и този въпрос да се реши от депутатите. През идващите дни ще работим с депутатите от опозицията за постигането на тази цел ". Това сподели пред телевизия " Телма " депутатът от ДСИ Артан Груби. ДСИ е част от ръководещото болшинство в Скопие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР