Ние сме едни от най-социалните същества на планетата. Но когато

...
Ние сме едни от най-социалните същества на планетата. Но когато
Коментари Харесай

По-щастливи ставаме, ако говорим по-често с непознати

Ние сме едни от най-социалните същества на планетата. Но когато се качим в асансьор, трен или градски превоз, това се трансформира.  Умълчаваме се и изцяло пренебрегваме хората към себе си. И надали се замисляме, че по този начин пропущаме нов късмет да се почувстваме по-щастливи, пишат редакторите на Obekti.bg.

Учените Николас Епли и Джулиана Шрьодер организират няколко опита, посредством които потвърждават, че съзнателно избираме усамотението. Причината? Защото неправилно мислим, че близките не биха желали да беседват с нас.

Учените стартират своето изследване с към 100 души – доброволци, намиращи се на гарата в Хоумуд, Илинойс. Разделят ги на три групи. На участниците от първата група им се споделя да открият контакт с непознати, на тези от втората – да се държат дистанцирано, а на хората от третата – да съблюдават нормалното си държание.

Втората пробна група е помолена да попълни анкетна карта. В нея трябвало да допусна какво ще е равнището на благополучие във всяка от трите обстановки.

След опита се оказва, че участниците от първата група се усещат по-продуктивни и имали доста по-приятно пътешестване спрямо останалите. Разговорът на всеки от тях траял към 14 мин. Но забавното тук е, че прогнозите, които авансово били направени от втората група, не били положителни. Според тях, диалозите с непознати биха създали деня по-неприятен, а хората – по-непродуктивни.

Епли и Шрьодер организират сходен опит и в рейс. Прогнозите на участниците и този път се различавали от действителността и били отрицателни.

В друго проучване, извършено в чакалня, непознатите били интервюирани по-късно. Те споделили, че се почувствали по-щастливи от инцидентния диалог.

Резултатите са оповестени в Journal of Experimental Psychology.

Прочетете цялостния текст на страницата на Obekti.bg.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР