Ние сме една от малкото държави в Европа, където бизнесът

...
Ние сме една от малкото държави в Европа, където бизнесът
Коментари Харесай

Експерти с критики към кабинета: Ако цената на газа падне, това ще е под политически натиск

Ние сме една от дребното страни в Европа, където бизнесът субсидира потребителя, съобщи икономистът Евгений Кънев
„ Цената на природния газ се дефинира месец за месец. Трудно е да се дефинира какви ще са цените през септември. Ако цената за месец май падне, това ще е под политически напън. Знаете, че КЕВР не е запазила своята независмост и постоянно е била под напън.

Обективно цената би трябвало да се повиши, тъй като цените на интернационалните тържища се повишиха. Цената от новите снабдители, които са двамата гръцки търговски и МЕТ също ще е най-вече съветски газ, само че цените са по-високи от междинните за ЕС”.

Това сподели в студиото на „ Здравей, България” Мартин Владимиров, енергиен специалист по Центъра за проучване на демокрацията.

Въпреки прогнозата обаче сметката за парно няма да доближи 1000 лв. на месец, счита икономистът Евгений Кънев.

„ Ние сме една от дребното страни в Европа, където бизнесът субсидира потребителя. Това е обществена политика, която няма да се промени. Тази цена е спекулация”, сподели специалистът.

Според Кънев и Владимиров дълготрайното решение е прекосяване към полутечен природен газ.

През последните 3 месеца обаче държавното управление не направи нищо, с цел да обезпечи действителна диверсификация на доставките на природен газ. Не е правилно, че от януари-февруари сме били подготвени за такива сценарии”, счита Владимиров, съгласно който България е трябвало да подписа дълготраен контракт с друга компания за 2022 г за доставка на природен газ.

На въпрос дали е било допустимо газохранилището ни в Чирен да бъде запълнено авансово през януари и февруари, специалистите споделят, че е имало такава опция.

„ Можеше да внесем и ние полутечен природен газ, с който да запълним газохранилището, това щеше да е спомагателен разход, само че най-малко нямаше през днешния ден да вършим покупко-продажби от през днешния ден за на следващия ден, в които прозира спор на ползи и да сме още веднъж 90% подвластни от съветския газ”, изясни Владимиров. „ Това направиха Полша, Румъния и Унгария”, добави още той.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР