Ние сме един експеримент, за съжаление – неуспешен експеримент. Това

...
Ние сме един експеримент, за съжаление – неуспешен експеримент. Това
Коментари Харесай

Република Сръбска е неуспешен експеримент

Ние сме един опит, за жалост – несполучлив опит. Това съобщи президентът на Република Сръбска Милорад Додик. Ние би трябвало да се стремим към резистентност, към мир, да не си пречим взаимно, уточни той.

„ След разпадането на някогашна Югославия Босна се намира главно под въздействието на интернационалните фактори, които не схващат обстановката тук и развиването на връзките в границите на някогашна Югославия. Но макар големия напън, страната съумява да запази своята целокупност “, сподели президентът пред Би Ти Ви.

„ Моята роля е да опазя постулатите, залегнали в Дейтънското съглашение. Ние, като сръбски народ, като Република Сръбска, сме удовлетворени от Дейтънското съглашение, само че не и от намесата в него, която си разрешава интернационалната общественост от 1996 до през днешния ден. Ние вървим към Европейския съюз “, съобщи Додик.

„ Нашата законна политическа цел е укрепването на автономията на Република Сръбска. Република Сръбска не е взимала нито едно решение в интерес на обособяване от Босна и Херцеговина. Което не значи, че не бихме го желали, само че ние не сме ирационални, ние разбираме, че сходна концепция в този момент не би получила поддръжка “, уточни още президентът.

„ За нас европейската интеграция е развой на пригаждане. Ние не сме против Европейския съюз. Що се отнася до национализма, през днешния ден всяка самостоятелна демонстрация на даден народ се назовава шовинизъм. Трябва да кажем още, че тук концепциите на неолиберализма се провалиха и заличаването на смисъла на една страна и силата на една страна, които характеризират неолиберализма като подобен, в забележителна степен бяха изменени. Днес имате един Тръмп, който декларира: „ Америка на първо място! “ Защо тогава ние тук да не кажем: „ Република Сръбска на първо място! “ Или вие, българите, да не кажете: „ България на първо място! “ Или който и да е различен на света? “, сподели президентът на Република Сръбска.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР