Ние силно подкрепяме тази посока и искаме да се случат

...
Ние силно подкрепяме тази посока и искаме да се случат
Коментари Харесай

Шефът на Асоциацията на банките: Бихме протестирали, ако България не влезе в еврозоната

Ние мощно поддържаме тази посока и желаеме да се случат нещата по допустимо най-хубавия метод. Ако поема тази смешка от премиера, ние бихме протестирали, в случай че не се случат. Това сподели в утринния блок на Нова телевизия ръководителят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов във връзка думите на министър-председателя Бойко Борисов, че и банкери може да излязат на митинг, в случай че България влезе в еврозоната.

Ние не сме сами в този развой, има и друга страна - Европейската централна банка и Европейската комисия, които би трябвало да оценят нашето предпочитание и подготвеност. Този развой лишава доста време и работа. Ние влизаме в механизъм на тясно съдействие, не влизаме в цялостния формат на банковия съюз. В механизма на тясно съдействие водещият надзоррник става ЕЦБ, взаимно с Българската национална банка. т. е. имаме двоен контрол и можем да чакаме, че надзорът ще се ускори. ЕЦБ е много по-силен надзирател от надзорниците на националните страни в Европейския съюз, съобщи Андронов.

Стрес тестванията са естествен механизъм и те ще се организират всяка година, добави той.

Лошите заеми у нас са 7%, само че степента, с която понижават, е доста висока, Ако има още една-две положителни години като последната, ще приближим равнището на неприятните заеми в еврозоната, съобщи Андронов.

Той заяви, че облагата на банките, по предварителни оценки, се усилва за една година с към 400 млн. лв..

Европейската администрация се пробва непрекъснато да вкарва някакви прагове на банковите такси. Независимо от това дали ще влизаме в банковия съюз и валутния механизъм, тези правила ще се приложат и у нас, изясни ръководителят на Асоциацията на банките в България.

По думите му, към момента не е ясно дали банките ще вдигнат лихвите и по кое време ще се случи това. Той посочи, че даже да има нарастване, за такова ще се приказва не по-рано от лятото на 2019 година.

За първи път през предходната година растежът на заемите за жителите надмина растежа на приходите на хората. Ако заемите продължат да порастват, а всички останали индикатори се запазят на сегашните им индикатори, имаме съображение за внимание. Ниските лихви няма да останат постоянно такива. Имайте едно мислено, оставяйте си запаси, не се увличайте поради оптимизма, който има сега, сподели още Петър Андронов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР