Ние си свършихме работата, сега е ред на македонцитеВМРО-ДПМНЕ има

...
Ние си свършихме работата, сега е ред на македонцитеВМРО-ДПМНЕ има
Коментари Харесай

Скопие изпуска европейския влак

Ние си свършихме работата, в този момент е ред на македонците
ВМРО-ДПМНЕ има циклофрения и надълбоко психическо разтройство

Натискът би трябвало да бъде върху Македония

Истеричните реакции на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в Скопие във връзка френското предложение към тях за започване на договарянията за участие в Европейски Съюз демонстрират, че българската позиция, призната от Народно събрание с конституционно болшинство, е добре предпазена. В това са уверени историци и политолози, с които “Труд” беседва. Тези митинги демонстрират, че най-кошмарните страхове на антибългарите в Скопие - за българизация - на процедура ги виждаме нескрито.

Българската дипломация този път си е свършила добре работата и натискът, който бе упражняван години наред върху България да вдигне ветото против РСМ, в този момент би трябвало да бъде ориентиран към управляващите в Скопие, уверени са нашите събеседници.
Ако здравият разсъдък край Вардар не надделее, районен съд Македония ще остане отвън Европейския съюз, настояват те.

Вече и американското посолство в Скопие предизвести съседите, че френското предложение е най-хубавата оферта, която те са получили и да не се надяват на друга.

Ако Скопие блокира френското предложение, това значи да спре и Албания по пътя ѝ към Европейски Съюз, защото двете страни вървят в пакет, както преди време бяха България и Румъния. Наши анализатори считат, че албанските партии в районен съд Македония, без които не е допустимо да се сформира държавно управление, ще натиснат македонските обединения да одобряват предлагането на френското председателство.

България и формалните управляващи в Скопие би трябвало да реагират на грубите и дебелашки изрази “фашисти” и “татари”, отправени от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ към България. Според проф. Пламен Павлов тази партия има някаква циклофрения и надълбоко психическо разтройство.
Петър Кичашки, изп. шеф на Института за съвременна политика, пред “Труд”: Одобрихме бял лист хартия, Брюксел си дописва каквото си желае
Франция сподели “Вервайте ни” и ние повервахме



Има две неща. Първо, това, което ние одобрихме, всъщност беше един празен чек. Т. е. ние одобрихме един бял лист хартия, на който оставихме опция на Брюксел да допише каквото откри за добре. Горе-долу това беше френското предложение, като то трябваше да съблюдава някаква рамка.

Тази рамка беше да се обвърже преговорният развой с Македония с решенията на историческата комисия, с цел да може да се изчистят въпросите по противоречивите въпроси, доколкото е допустимо, във връзка с цар Самуил, на Климент Охридски, Гоце Делчев и т. н. Френското предложение, по този начин отправено към нас, беше “ние ще вкараме връзките по Договора за добросъседство в преговорния развой, вервайте ни”. И ние им повервахме, тъй като толкоз ни е акъла.

И вследствие на това безусловно не бяха изчакали да изсъхне мастилото върху този празен чек и македонците споделиха, че няма да го одобряват по този начин. Французите се почесаха по главата и предложиха на Македония такова нещо, че тя да го одобри - ще вкараме българите в конституцията, което не просто не взема решение казуса, а отваря по-голям проблем, и второ - ще създадем по този начин, че всички въпроси по Договора за добросъседство ще ги решаваме някъде в бъдещето, а може и да не ги решаваме, най-добре.

Горе-долу по този начин наподобява все още картината. Ние не разполагаме с цялостния текст на френското предложение към Македония, само че като виждам бравурното отношение на Пендаровски и компания - те самите го споделят, че става въпрос за намаляване, ще вкараме българите в конституцията, а след това ще желаеме признание на македонско малцинство в България.

Така че искахме работата да стане като хората, само че стана както нормално. В Македония си гонят държавническия интерес, който не кореспондира с българския държавен интерес. Въпросът е за какво ние не си гоним нашия държавнически интерес.

В Скопие могат да вършат антибългарски демонстрации, ние веднъж не можахме да излезем и да кажем, че имаме избрани претенции, от които няма да отстъпим. В момента България е третирана от съдружниците си в Европейски Съюз не като държава-членка, а като някаква външна държава-просител по някаква тематика, които другите не схващат. И ни третират по този начин, тъй като ние сме се подложили да ни третират по този метод. И ще допуснем в Европейски Съюз страна, която смята нашата история, език и просвета за своя. Половината ѝ история е наша. Това е един неразгадаем спор.

В Скопие се давят жлъч и обиди
Наричат българите „ татари “ и „ фашисти “


В неделя вечерта опънаха палатки пред държавното управление в Скопие, със поръчка митингът да продължи и в понеделник.



Голям брой жители участваха в неделя в митинга под мотото “Ултиматум - Не, благодаря”, предадоха локалните медии.
“Въшки”, “татари”, “фашисти” бяха единствено част от обидните и вулгарни викания по адрес на българите, под звуците на които мина митингът в Скопие в неделя. Пред постройката на македонското държавно управление се събра голям брой, което бе против френското предложение за започване на договаряния на Република Северна Македония за участие в Европейски Съюз.

“Българският фашизъм - европейска ценност”, “ЕС, е.. л съм ти майката”, “Въшки”, “Татари”, “Българи фашисти”, “Европа поддържа върховизма” бяха единствено част от плакатите. На митинга всеобщо се вееше и знамето от Вергина. Всички говорещи призоваваха да се отхвърли френското предложение, само че от самото начало говореха против България.

Представителят на “Македонския манифест” Дарко Яневски още в самото начало прикани присъстващите за минута безмълвие за “жертвите от българския фашизъм в Македония”. След това насочи вулгарни обвинявания против Европа, която назова “к... а”. Той прикани предателите като “Ковачевски и Пендаровски да бъдат изпратени в София или при Макрон”. “В продължение на години България малтретира и тероризира Македония, тъй като ние не одобряваме да бъдем това, което те желаят. В името на европейските полезности желаят да се превърнем в тяхна колония. Ако приемем предлагането, още веднъж ще бъдем под тяхна окупация, а не под тяхна администрация както настояват за интервала от 1941 до 1945 г.”, сподели Драган Милосавлевич. Според него става въпрос за “брутална българска асимилация”.

Снощи участниците изпратиха послания против френското предложение и апели то да не се подписва, написа локалният вестник “Република”. Някой разпънаха палатки пред постройката на държавното управление в Скопие. И за през вчерашния ден бе разгласен митинг.
Албанският министър председател Еди Рама: Приемете предлагането, другояче продължаваме без вас


Албанският министър председател Еди Рама се обърна към ръководещите в Скопие: “Казвам ви: Приемете го, тъй като друго предложение няма да има. Това е последното. Не ви би трябвало да стоите пред вратите на Европейски Съюз още 17 години. Вратите би трябвало да се отворят и по този метод ще може да се разискват всички въпроси чрез разговор сред България и Северна Македония. Отворете тази врата. Отворете я сега”, съобщи Рама в изявление за телевизия “Канал 5”. По думите му Албания ще упорства да бъде отделена от Северна Македония по пътя към Европейски Съюз, в случай че Скопие отхвърли френското предложение.

Рама акцентира, че в този момент е моментът да се направи избор. Според него би било огромна неточност предлагането да не се одобри, защото в противоположен случай страната ще бъде оставена на назад във времето и никой няма да има предпочитание да се върне към нея. Именно заради тази причина предлагането не трябва да се отхвърля.

“Проследих цялата тежка работа, която беше свършена, изключително в Мадрид, с цел да бъдат задоволени терзанията на македонската страна. Президентът Макрон заложи целия си престиж за 48 часа - денонощно и с помощта на положителните ми връзки с него, както и с помощта на Буяр Османи (македонският външен министър - б. р.), който беше необикновен в своето самообладание, устойчивост и непримиримост. Новото предложение е дефинитивно - би трябвало да разберете, че е дефинитивно, и аз мощно имам вяра, че моментът е подобаващ и е безусловно вярно да приемете и отворите тази врата”.
Николай Василев, политолог, създател на книгата “Македонският идентитет”, пред “Труд”: US посолството в Скопие им сподели, че по-добра оферта няма да получат
Ще се отприщи участието на Албания в Европейски Съюз



Има незначителна разлика сред френското предложение към нас и към Скопие. Но не би трябвало да се влиза в изострен спор по този мотив. Още като наложихме ветото бях споделил, че без вреда от това състояние няма по какъв начин да излезем. Френското предложение минимализира тази вреда до най-малко. Ако не бяхме го приели това предложение, вредата щеше да е колосална.

Не е правилно, че историята е изхвърлена от предлагането до Скопие. Там е казано, че Договорът за добросъседство от 2017 година би трябвало да се съблюдава и всяка година ще има обзор дали той се съблюдава. А историята е разказана в Договора. Американското посолство в Скопие им сподели, че това е най-хубавата оферта към тях и по-добра няма да получат. В Македония няма болшинство, което да промени конституцията ѝ, само че в този момент се отприщва участието на Албания в Европейски Съюз. Защото в случай че македонската страна блокира френското предложение, това значи, че те блокират Албания. Тогава ще стане доста объркано, ще стане глупава балканска история.
Проф. Пламен Павлов пред “Труд”: Българската позиция е предпазена


Не съм посланик и не съм експерт по външна политика, само че не откривам някакви основни разлики сред това, което е предадено на Скопие като ва­риант.

Още повече, че то не е персонално мнение на Макрон, а е в съгласие и с нашето Външно министерство, имаше удостоверение на самата министърка Генчовска по този мотив. Така че като цяло българските позиции са предпазени в предлагането.

Това, което може би най-вярно отразява същността на тематиката, са тези брутални така наречен митинги в Скопие от страна на тамошната съпротива ВМРО-ДПМНЕ. Те просто демонстрират към този момент някаква степен на нервност. И друго - те демонстрират, че без значение от рецензиите, които бихме могли да имаме към това европейско предложение, което е осъществено под председателството на Франция, в последна сметка в Скопие се приказва по какъв начин ще настъпи българизация, т. е. най-кошмарните страхове на антибългарите в Скопие на процедура ги виждаме нескрито.

Моят апел към нашата страна и към формалните управляващи в Скопие е да се реагира на тези груби и дебелашки изрази “фашисти” и “татари”, които демонстрират, че ние би трябвало да бъдем сериозни и по-скоро снизходителни към господин Мицкоски и неговата партия, защото това наподобява по-скоро на някаква циклофрения и надълбоко психическо разстройство.

В Северна Македония евентуално всичко е допустимо, защото там ръководи една клика, която в общи линии не се разграничава значително. Но въпреки всичко виждаме, че провокационното държание, което минава всевъзможни граници, е навръх Мицкоски и на така наречен Вътрешна македонска революционна организация.

Предполагам, че основателите на Вътрешната македоно-одринска организация евентуално ще се извърнат в гроба, в случай че схванат какво се крие зад тяхното име сега. Каква антибългарска, просръбска, проруска и изобщо антиевропейска мощ. Така обмислям освен аз, само че и моите сътрудници от неофициалния кръг “За Македония” проф. Николай Овчеров, проф. Анна Кочева, сътрудника доцент Спас Ташев.

Виждаме, че без значение от някои общо взето крайни реакции в България, мисля, че този път българската дипломация съумя да реализира един прогрес и това най-много го демонстрират реакциите на Скопие. Не единствено на Мицкоски, само че и на други хора там и да се надяваме, че в последна сметка здравият разсъдък ще надделее.

Иначе ще останат отвън Европейски Съюз.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР